Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


Regeldruk kleine ondernemers nauwelijks gedaald

8 april 2014.

Volgens Actal merken kleine ondernemers weinig van de vermindering van de regeldruk. Volgens de regelwaakhond is dit niet alleen hun beleving, maar ook feitelijk zo. Ondanks de ambitieuze doelstellingen van achtereenvolgende kabinetten hebben ondernemers de regeldruk in zeven jaar tijd met slechts 3% zien dalen.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Actal. Het onderzoek richtte zich op een schildersbedrijf en een broodjeszaak. Beide staan symbool voor kleine ondernemers, aangezien veruit de meeste regeldruk afkomstig is uit generieke verplichtingen.

Het onderzoek laat zien dat de regeldruk vooral groot is bij een bv. De ondernemer is dan vennootschapsbelastingplichtig en moet zijn jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren. Vooral voor micro-ondernemers met minder dan tien medewerkers drukken dit soort verplichtingen zwaar. Het is voor kleine ondernemers vervelend als zij wel voldoen aan de wet, maar een toezichthouder toch nog extra eisen stelt. Een praktijkvoorbeeld: een broodjeszaak heeft in een nieuwbouwpand geen sprinklerinstallatie geïnstalleerd, want dat was in zijn geval niet nodig. Na een brandveiligheidscontrole eist de toezichthouder dat hij dat alsnog doet.

Naar aanleiding van dit onderzoek Actal doet de aanbeveling om nader te onderzoeken waarom de regeldruk zo weinig is afgenomen. Verder adviseert Actal met behulp van reeds bestaande mogelijkheden de regeldruk voor bedrijven te verminderen.

Ook roept het onderzoek de vraag op of alle regeldrukverminderingen van de afgelopen jaren wel daadwerkelijk in de boeken van de kleine ondernemers terecht zijn gekomen? Een evaluatie kan hierover duidelijkheid bieden. Actal adviseert daarom om het onderwerp ‘regeldruk’ standaard op te nemen in de verplichte, periodieke beleidsevaluaties. Bron: Actal, 3-04-2014

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat