Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Oudedagvoorziening en AOW

Uw AOW-pensioen

AOW staat voor Algemene OuderdomsWet. En iedereen die in Nederland woont of werkt ontvangt vanaf de wettelijk vastgestelde AOW-leeftijd een ouderdomspensioen. Het maakt niet uit wat uw nationaliteit is. Een strikte voorwaarde is wel dat u 50 jaar binnen het Koninkrijk der Nederlanden gevestigd bent. Ieder jaar wordt 2% van het recht op uitkering opgebouwd.

Hoogte van uw AOW-uitkering

Oudedag voorziening

De basis-AOW is geen groot bedrag. Hoeveel AOW u uiteindelijk zult ontvangen, is afhankelijk van een aantal factoren. Uw woonsituatie is hierin een belangrijke factor.

Woont u te zijner tijd alleen, dan ontvangt u een AOW-uitkering 70% van het netto minimumloon. Woont u samen of bent u getrouwd, dan ontvangt u een AOW-uitkering van 50% van het netto minimumloon.

Gedurende de tijd dat uw partner nog geen 65 is, ontvangt u een toeslag; een extra bedrag boven op uw AOW-pensioen. Uw partner ontvangt vanaf zijn of haar 65-ste een eigen AOW-uitkering van 50%. U komt dan tezamen op 100% van het minimumloon.

Uw aanvullende pensioenvoorziening

Als zelfstandig ondernemer moet u zelf uw pensioen regelen. Een aanvullende voorziening op de AOW voor uw oude dag. Tenminste, wanneer u voorziet dat u van alleen het AOW-pensioen niet kunt rondkomen. Er zijn diverse varianten mogelijk.

Als u het liefst alles in eigen beheer houdt is het wijs om binnen uw onderneming een fiscale oudedagsreserve (FOR) vormen. Hier zitten echter een aantal 'haken en ogen' aan.

Een vaak gebruikte manier voor zelfstandig ondernemers is het onderbrengen van de oudedagvoorziening bij een verzekeringsmaatschappij. U sluit dan een zogenaamde lijfrentepolis af. Dit is de pensioenvariant voor ondernemers.

Als u uw onderneming in de vorm van een BV voert, kunt u in eigen beheer een pensioenvoorziening treffen. Dit wordt dan een pensioenpolis (C polis).

Een manier die tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt door ondernemers is Banksparen. Dit is een vorm van sparen waarbij het spaarbedrag op een geblokkeerde rekening bij een bank wordt gestort: de bankspaarrekening.

Het spaartegoed is pas na een bepaalde tijd en voor een aantal specifieke doeleinden (waaronder dus aanvulling van uw pensioentekort) op te nemen.

Kortom, er zijn vele variaties en mogelijkheden, al dan niet fiscaal gefaciliteerd. Heeft u advies nodig bij het maken van een keuze? Neem dan gerust contact met ons op,

Verder lezen

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat