Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


Financiering - de onderneming

Plannen om een onderneming te starten, maar geen idee hoe u de financiering moet regelen of heeft u problemen met de financiering?

Maakt u geen zorgen dit is een fase waar vele (startende) ondernemers mee te maken krijgen. Het is een feit, banken passen een strengere acceptatiecriteria toe bij kredietaanvragen een groot aantal van de kredietverstrekkers verstrekken zelfs geen financiering aan ondernemers.

Als startende ondernemer heb je behoefte aan een zakelijke lening, een voor de handliggende keus is om naar de bank te gaan. Vergis u niet het aanvragen van een financiering begint bij uw eigen onderneming.

Het begint u bij uw eigen onderneming

Denk als de bank. De bank geeft aan welke informatie hij van u verwacht te ontvangen, maar zelf kunt u het touw in handen nemen door aan te kaarten welke zekerheden u kan bieden. Door goed naar uw eigen onderneming te kijken kan u nagaan wat voor soort financiering u nodig heeft, bijvoorbeeld een bancair krediet of leverancierskrediet misschien dat het schuiven van de betalingstermijnen een mogelijkheid kan bieden.

Wilt u een objectief en duidelijk beeld van uw onderneming hebben maakt u dan gebruik van de specialisten van Actium, zij kunnen uw bedrijfsvoering en plannen objectief beoordelen.

Bij het aanvragen van een krediet moet u altijd rekening houden met de toekomstplannen, hoe ziet u het bedrijf over 10 jaar, waar wilt u naar toe met het bedrijf en wat zijn toekomstverwachtingen. Het is verstandig om contact om te nemen met de specialisten van Actium hij of zij kan een prognose met u opstellen voor de toekomst en zien of de verwachtingen haalbaar zijn. Wij kunnen samen met u kijken wat het bedrag is dat u nodig heeft om de plannen te financieren. Om de plannen te verwezenlijken zal u een inventarisatie moeten maken.

Bij deze inventarisatie komen de volgende punten aan de orde:

 • Kredietbehoefte
 • Bestedingsdoel
 • Mogelijke financiers
 • Zekerheden

De bank verwacht een goed onderbouwd verhaal waarin snel en gemakkelijk duidelijk wordt waarom u als ondernemer het krediet nodig heeft. Is er een behoefte aan een financiële armslag of vraagt u het krediet aan om bedrijfsmiddelen te financieren. Probeer het plan zoveel mogelijk cijfermatig te onderbouwen, de bank wil weten wat het aflossingscapaciteit is en of de bedrijfsdoelstellingen met het krediet te behalen zijn. Denkt u hier over na voordat u bij de bank aanklopt.

U kunt de bank op diverse manieren zekerheid bieden, in de meeste gevallen vraagt de bank een onderpand. Het gunstige voor u is dat het rentetarief hierdoor meestal lager wordt. Enkele voorbeelden van onderpand / zekerheden zijn:

 • hypothecaire inschrijving op uw woning (of indien beschikbaar ondernemingspand)
 • voorraden
 • bedrijfsuitrusting - inventaris - computers - vervoermiddelen enz.
 • debiteuren
 • persoonlijke borgstellingen

Heeft u de zaken op orde?

U bent er achter wat de kredietbehoefte is het is nu tijd om de plannen te presenteren aan de bank. Wees altijd eerlijk, laat op een reeële wijze zien wat er zich afspeelt in de onderneming.

De bank zal u vele vragen stellen het is belangrijk dat u de antwoorden weet. Enkele vragen die de bank kan stellen zijn:

 • weet u hoeveel geld er wordt uitgegeven
 • hoeveel voorraad ligt er op de plank
 • hoe lang hebben debiteuren om te betalen
 • wat zijn uw privé bestedingen
 • welke zekerheden kunt u bieden

Laat de bank weten dat uw onderneming efficiënt en goed is ingericht. Daarbij moet u letten op debiteurenbeheer, voorraadbeheer en crediteuren beheer. Tref goede regelingen met de debiteuren zorg dat de betalingen tijdig worden afgehandeld. Hoe minder voorraad er op de plank hoe optimistischer de bank zal reageren. Verder lezen

 

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat