Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Financiering - de onderneming

Plannen om een onderneming te starten, maar geen idee hoe u de financiering moet regelen?

Geen zorgen! Dit is een fase waar vele ondernemers mee te maken krijgen. En zeker als startende ondernemer betekent dit een zakelijke lening. Een voor de hand liggende keus is dan ook om naar de bank te gaan.

Banken passen tegenwoordig echter strenge acceptatiecriteria toe bij kredietaanvragen. Een groot aantal van de kredietverstrekkers verstrekt zelfs helemaal geen financiering aan ondernemers. Het is dan ook belangrijk om te onthouden dat het aanvragen van een financiering begint bij uw eigen onderneming.

Het begint u bij uw eigen onderneming

Denk als de bank en wees pro-actief. De bank geeft weliswaar aan welke informatie ze van u verwachten te ontvangen, maar zelf kunt u het touw in handen nemen door gelijk al aan te kaarten welke zekerheden u biedt.

Door goed naar uw eigen onderneming te kijken heeft u al een beeld van welk type financiering u nodig heeft.

Wilt u een objectief en duidelijk beeld van uw onderneming? De specialisten van Actium beoordelen uw bedrijfsvoering en plannen, en bieden een objectief advies op maat.

Plannen voor de toekomst

Het aanvragen van een krediet betekent rekening houden met de toekomstplannen. Hoe ziet u het bedrijf over 10 jaar? Hoe ziet de markt er dan uit? Wat zijn omzetverwachtingen? Het is belangrijk om een prognose opte stellen voor de toekomst, waarmee geanalyseerd wordt of de verwachtingen haalbaar zijn.

Actium ondersteunt en adviseert u in het maken van plannen en prognoses. We kijken samen met u wat het bedrag is dat u nodig heeft om de plannen te financieren.

Plannen en inventarisatie

Om de plannen te verwezenlijken zal u een financiële inventarisatie moeten maken. Bij deze inventarisatie komen de volgende punten aan de orde:

 • Kredietbehoefte
 • Bestedingsdoel
 • Mogelijke financiers
 • Zekerheden

De bank verwacht een goed onderbouwd verhaal. Maak dus op een snelle en overzichtelijke manier duidelijk waarom u als ondernemer het krediet nodig heeft. Is er een behoefte aan een financiële armslag, of vraagt u het krediet aan om bedrijfsmiddelen te financieren.

Probeer het plan zoveel mogelijk cijfermatig te onderbouwen. De bank wil weten wat het aflossingscapaciteit is en of de bedrijfsdoelstellingen met het krediet te behalen zijn. Denkt u hier over na voordat u bij de bank aanklopt.

Kredieten en zekerheden

U kunt de bank op diverse manieren zekerheid bieden. In de meeste gevallen vraagt de bank een onderpand. Het gunstige voor u is dat het rentetarief hierdoor meestal lager wordt. Bekende vormen van onderpanden en zekerheden zijn:

 • hypothecaire inschrijving op uw woning (of, indien beschikbaar, uw ondernemingspand)
 • voorraden
 • bedrijfsuitrusting - inventaris - computers - vervoermiddelen
 • debiteuren
 • persoonlijke borgstellingen

Heeft u de zaken op orde?

U bent er achter wat de kredietbehoefte is. U heeft alle benodigde stukken verzameld. Het is nu tijd om de plannen te presenteren aan de bank. Wees altijd eerlijk, en laat op een reële wijze zien wat er zich afspeelt in de onderneming.

De bank zal u vele vragen stellen. Zorg er voor dat u op zoveel mogelijk van deze vragen al voorbereid bent. Enkele vragen die de bank kan stellen zijn:

 • weet u hoeveel geld er wordt uitgegeven
 • hoeveel voorraad ligt er op de plank
 • hoe lang hebben debiteuren om te betalen
 • wat zijn uw privé bestedingen
 • welke zekerheden kunt u bieden

Laat de bank zien dat uw onderneming efficiënt en goed is ingericht. Daarbij moet u letten op debiteurenbeheer, voorraadbeheer, en crediteuren beheer. Maak duidelijke afspraken met zowel debiteuren als crediteuren en zorg dat de betreffende betalingen tijdig worden afgehandeld. Zorg ook dat er niet te onnodig grote voorraden aanwezig zijn. Dit zijn operationele risico's die een bank mee zal nemen in de beoordeling van uw aanvraag.

Verder lezen

 

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat