Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


De commanditaire vennootschap

De commanditaire vennootschap vertoont belangrijke overeenkomsten met de vennootschap onder firma. Het belangrijkste verschil is dat er bij de commanditaire vennootschap twee soorten vennoten zijn, namelijk beherende en (stille) commanditaire vennoten.

De commanditaire vennoten zijn slechts financieel betrokken bij de cv. Zij mogen niet namens de commanditaire vennootschap naar buiten treden.

Aansprakelijkheid commanditaire vennootschap

De commanditaire vennoten zijn slechts aansprakelijk voor bedragen gelijk aan het door hen ingebrachte kapitaal.

De beherende vennoten zijn daarentegen hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de commanditaire vennootschap. Dit met zowel hun privé als hun zakelijke vermogen.

De commanditaire vennootschap en belastingen

De beherende vennoten van een commanditaire vennootschap worden voor de inkomstenbelasting gezien als ondernemers. Dit is dus hetzelfde als bij de vennootschap onder firma en de eenmanszaak. Voor de commanditaire vennoten gelden er geen ondernemersfaciliteiten binnen de inkomstenbelasting, behoudens bijvoorbeeld willekeurige afschrijving.

Commanditaire vennootschap oprichten

De oprichting van een commanditaire vennootschap is eenvoudig. Slechts het inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel volstaat. Het is wel aan te raden een vennootschapscontract op te stellen met soortgelijke afspraken als in een contract voor een vennootschap onder firma.

>>> Ik wil een commanditaire vennootschap oprichten. >>>Verder lezen

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat