Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Hypotheekrenteaftrek voor buitenlands belastingplichtige

26 mei 2015

Een buitenlands belastingplichtige komt in aanmerking voor aftrek van hypotheekrente als de woning in Nederland hem duurzaam als hoofdverblijf ter beschikking staat en als zijn inkomen in Nederland wordt belast.

Een Brits belastingplichtige werkt sinds 2001 in Nederland. Op 24 december 2001 heeft hij samen met zijn vrouw in Nederland een woning gekocht en een hypotheek afgesloten. Jaarlijks verblijft de Brit negen tot tien maanden in de woning in Nederland en twee tot drie maanden bij zijn gezin in Engeland. De man heeft diverse verzekeringen en een stempas in het Engeland. Een deel van het sociale leven van de man speelt zich in Nederland af, waar hij werkt en sport. De man heeft in zijn aangifte rekening gehouden met negatieve inkomsten uit eigen woning.

Vaststaat dat de man als buitenlands belastingplichtige is. Gelet op de feiten en omstandigheden heeft de man geen duurzame persoonlijke relatie met Nederland. De Brit heeft volgens het hof echter aannemelijk gemaakt dat de Nederlandse woning als eigen woning is aan te merken. De woning stond belanghebbende duurzaam ter beschikking en hij verblijft er negen tot tien maanden per jaar.

Daar de man slechts gedeeltelijk eigenaar is van de woning en hij en zijn vrouw geen partner zijn in de zin van de wet, worden de negatieve inkomsten uit eigen woning in aanmerking genomen naar de mate van gerechtigdheid. Dat betekent dat 50% van de negatieve inkomsten uit eigen woning in de aangifte kunnen worden opgevoerd. Bron: Hof Den Haag, 28-04-2015

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat