Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Fout geparkeerd maar geen naheffingsaanslag parkeerbelasting

21 mei 2015

Als men buiten de aangegeven parkeervakken parkeert, op een plek waar het volgens wettelijk voorschrift verboden is te parkeren, kan er geen aanslag parkeerbelasting worden opgelegd. In dat geval is er niet geparkeerd in de zin van de verordening parkeerbelasting.

Een automobilist heeft zijn auto op het trottoir geparkeerd. Een parkeercontroleur constateert dat geen parkeerbelasting is betaald en legt een naheffingsaanslag parkeerbelasting op. De automobilist is het hier niet mee eens en gaat uiteindelijk in beroep bij het hof.

In de buurt van de straat waar de automobilist heeft geparkeerd bevinden zich 13 duidelijk als zodanig gemarkeerde parkeervakken. Het hof heeft met behulp van Google Streetview een aantal foto’s afgedrukt die de situatie ter plekke weergeven. Vaststaat dat de automobilist buiten die parkeervakken heeft gestaan. Vraag is echter of het belastbare feit waarvoor parkeerbelasting is verschuldigd zich heeft voorgedaan. Volgens de Verordening Parkeerbelasting is alleen sprake van parkeren als het parkeren niet verboden is ingevolge een wettelijk voorschrift. Op basis van het reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) mogen bestuurders van personenauto’s hun voertuig niet op het trottoir parkeren. Uit de feiten blijkt dat het gebied, buiten de aangegeven parkeervakken, geen parkeerterrein maar een trottoir is. Nu sprake is van parkeren op een trottoir, heeft automobilist geparkeerd op een plek waar dat ingevolge een wettelijk voorschrift verboden is. Er is geen sprake van parkeren in de zin van de verordening. Het belastbare feit heeft zich niet voorgedaan.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat