Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Loonstijging 2011 blijft achter bij inflatie

4 januari 2012.

De lonen zijn in 2011 met gemiddeld 1,7% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. AWVN heeft de gemiddelde loonstijging berekend op basis van alle 410 cao’s (2,5 miljoen werknemers) die in 2011 tot stand kwamen.

De loonstijging blijft in 2011 achter bij de voor 2011 verwachte inflatie van 2,25%. Werkgeversorganisatie AWVN verklaart dit verschil door vele afspraken over duurzame inzetbaarheid in de cao’s die in 2011 tot stand zijn gekomen. Dit onderwerp domineerde de cao-agenda vorig jaar. Wel waren er grote verschillen tussen de verschillende sectoren. In sectoren waar het relatief goed ging, was de loonstijging hoger dan in andere sectoren waar de kredietcrisis sterker voelbaar was. Zo was de loonstijging in de chemie gemiddeld 2,0% (80 cao’s), voedingsindustrie (48 cao’s) 1,9% en metalektro (34 cao’s) 1,8% terwijl bouw, energie & hout (16 cao’s) een gemiddelde stijging kende van 1,6%. Het laagst was de loonstijging in de sectoren cultuur (15 cao’s) 1,2% en bestuur, onderwijs en zorg (20 cao’s) 1,1%.

Voor dit jaar bedraagt de tot dusver afgesproken loonstijgingen gemiddeld 1,4% procent. Ongeveer 500 cao’s vernieuwd voor 2,5 miljoen werknemers moeten dit jaar worden vernieuwd. Volgens AWVN zullen dit jaar de mogelijkheden voor loonstijgingen sterk beperkt zijn door de stijgende kosten van pensioenregelingen en de forse economische tegenwind. Eerder al bepleitte AWVN flexibele beloningsvormen en eind vorig jaar gaven de gezamenlijke werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN aan dat koopkrachtreparatie niet meer reëel is. De werkgeversorganisaties maken zich sterk voor het principe ‘eerst verdienen en dan verdelen’, bijvoorbeeld door structurele loonstijgingen pas achteraf uit te betalen na een goed bedrijfsresultaat. Bron: AWVN 3-01-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat