Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Let op met collectief ontslag na 1 maart 2012

3 januari 2012.

Met ingang van 1 maart 2012 wordt de Wet melding collectief ontslag aangepast. Die aanpassing kan voor werkgevers grote financiële consequenties hebben.

Een werkgever moet bij ontslag van twintig of meer werknemers om bedrijfseconomische redenen binnen een tijdbestek van drie maanden hiervan melding doen bij de belanghebbende vakorganisaties. Die regeling gold al, maar nieuw is dat die melding na 1 maart moet plaatsvinden ongeacht de gevolgde ontslagroute. Dus niet alleen beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een vergunning via UWV Werkbedrijf of de kantonrechter, maar ook beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden zal meetellen. Hierdoor loopt een werkgever veel eerder het risico dat het criterium van twintig werknemers in drie maanden tijd wordt overschreden.

Met de wetswijziging wordt de meldingsplicht aangescherpt. Niet alleen moeten de vakbonden zijn uitgenodigd om te komen praten over het ontslag, nu moet er ook daadwerkelijk zijn overlegd. Er geld dus een inspanningsverplichting (overigens geen resultaatverplichting, vakbonden en werkgever hoeven dus niet tot overeenstemming zijn gekomen). Ook kunnen de consequenties van niet melden groter zijn. Tot nog toe was de consequentie van niet melden, dat UWV Werkbedrijf de gevraagde ontslagaanvragen niet in behandeling zou nemen. Was de arbeidsovereenkomst reeds geëindigd nadat het UWV WERKbedrijf toestemming had verleend, en kwam nadien vast te staan dat er toch sprake was van een collectief ontslag van meer dan twintig werknemers binnen drie maanden, dan hadden die werknemers gedurende zes maanden de mogelijkheid om de opzegging te vernietigen.

Concreet betekende dit dat de arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht nog bestond. Met de wetswijziging kan nu ook een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden op die grond worden vernietigd. Voor de werkgever betekent dat meer onzekerheid met mogelijk grote financiële consequenties. Bron: Stbl 2011, nr. 655; Stbl 2011, 597

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat