Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Flinke deeltijdbaan steeds meer de norm

12 maart 2012.

Een flinke deeltijdbaan is steeds meer de norm voor werkende vrouwen. Ook bij mannen is er enige groei bij de grote deeltijdbanen, ten koste van voltijdsbanen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar hadden bijna 3,3 miljoen vrouwen een baan van twaalf uur per week of meer. Dat waren er ruim 460.000 meer dan in 2002. Vooral het aantal vrouwen met een grote deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week groeide. Vrouwen kiezen vooral voor een deeltijdbaan vanwege de zorg voor gezin of huishouden. In 2011 had bijna een derde van alle vrouwen van 15 tot 65 jaar zo’n grote deeltijdbaan. Tien jaar eerder was dat nog een kwart.

Volgens het CBS ontstaat het verschil vooral door een zogenoemde ‘cohorteffect’. Ieder jaar valt er een groep vrouwen die 65 is geworden en die vooral kleine deeltijdbanen hadden, uit de statistiek. Daar komt een jonge groep voor in de plaats die juist voor een grote deeltijdbaan opteert. Inmiddels werken vier op de tien vrouwen van boven de 55 jaar. Dat was tien jaar geleden nog twee op de tien. Door de groei van het aantal werkende vrouwen steeg de totale arbeidsparticipatie van 64,5% in 2002 naar ruim 67% in 2011. Bron: FD 8-03-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat