Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Automatisch leeftijdsontslag van de baan?

23 maart 2012.

Volgens juristen van FNV Bondgenoten is automatisch leeftijdsontslag van de baan als gevolg van de wijziging van de ingangsdatum van de AOW per 1 april 2012.

Cao-bepalingen die ontslag op de eerste van de maand waarin iemand 65 wordt mogelijk maken zijn volgens hen nietig op basis van de Wet gelijke behandeling leeftijd en arbeid. Bij cao-bepalingen waarin het ontslag pas ingaat op de verjaardag of de 1e van de maand erna, ligt dat echter anders. Door de wijziging van de ingangsdatum van de AOW per 1 april dreigt voor veel werknemers een inkomensgat te ontstaan, omdat in veel cao’s nog een automatisch leeftijdontslag is opgenomen per de 1e van de maand waarin een werknemer 65 wordt.

Juristen van FNV Bondgenoten menen echter dat deze cao-bepaling na 1 april nietig is op basis van de wet Gelijke Behandeling Leeftijd en Arbeid. Zij stellen dat de werkgever de werknemer niet mag ontslaan en het loon moet doorbetalen. De werknemer op zijn 65e verjaardag ontslaan kan ook niet zomaar. Dat vereist namelijk een cao-bepaling die dat regelt, en die is er in dat geval niet. FNV Bondgenoten stelt dat ontslag dus alleen kan met wederzijdse goedkeuring of met een ontslagvergunning. Het ‘automatisch leeftijdsontslag’ is in deze situatie volledig verdwenen. In cao’s waarin ontslag pas op de verjaardag, of de 1e van de maand erna plaatsvindt, ligt dat overigens anders. FNV Bondgenoten wil in alle cao’s van het automatisch leeftijdsontslag af en werknemers zelf laten kiezen wanneer ze willen stoppen met werken. Bron: FNV Bondgenoten, 21-03-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat