Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Aanpassing wet vanwege ouderschapsverlof

29 maart 2012.

Werknemers mogen niet worden benadeeld als zij gebruikmaken van hun recht op ouderschapsverlof. Verder mag de werknemer, na afloop van het ouderschapsverlof, om aanpassing van het werkpatroon te verzoeken.

Dit staat in het op 20 maart 2012 door de Eerste Kamer aangenomen wetsvoorstel tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en de Arbeidstijdenwet. In de Wet arbeid en zorg wordt een nieuw artikel ingevoegd dat voorziet in een benadelingsbescherming voor werknemers die hun recht op ouderschapsverlof geldend maken.

Met de term ‘geldend maken’ wordt niet alleen bedoeld de daadwerkelijke opname van het ouderschapsverlof maar ook het aanvragen daarvan. Ook in de Arbeidstijdenwet wordt een nieuw artikel opgenomen. De werknemer heeft op grond van dit artikel het recht om na afloop van het volledige ouderschapverlof, zijn werkgever te verzoeken om een tijdelijke aanpassing van het arbeidspatroon gedurende een jaar dan wel een andere tussen hen overeengekomen periode. De werkgever moet daarop uiterlijk vier weken voor afloop van het ouderschapsverlof beslissen. De wetswijzigingen zijn nodig om een vastgestelde Europese Richtlijn te implementeren.

De Richtlijn bevat, naast hetgeen hierboven is genoemd, de volgende nieuwe elementen: uitbreiding van de werkingssfeer tot werknemers die op basis van deeltijd, een tijdelijk contract of een uitzendovereenkomst werkzaam zijn; verlenging van de minimale periode van ouderschapsverlof van drie tot vier maanden, waarvan ten minste een maand niet tussen de partners overdraagbaar is; beoordeling of de voorwaarden voor het opnemen van ouderschapsverlof voor ouders van kinderen met een handicap of chronische ziekte aanpassing behoeven, alsmede of voor adoptiefouders aanvullende maatregelen nodig zijn; een expliciete bepaling dat de inkomensaspecten van (het gebruik van) ouderschapsverlof ter beoordeling zijn van de nationale overheden of sociale partners. Bron: Eerste Kamer 20-03-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat