Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Laag tarief voor actieve bedrijfsuitjes

17 februari 2015

Volgens Rechtbank Noord-Nederland vallen bedrijfsuitjes in de vorm van buitenactiviteiten waarvoor een sportaccommodatie – bijvoorbeeld een (mobiele) kleedruimte – beschikbaar is gesteld onder het verlaagde btw-tarief. Ontbreekt die accommodatie, dan is het normale tarief van toepassing.

Een activiteiten- en evenementenbureau organiseert buitenactiviteiten voor particulieren en voor de zakelijke markt. Zij verzorgt onder meer bedrijfsuitjes, teambuildingsuitjes, zakelijke evenementen en schoolreisjes op zee, op het strand en in de duinen. Voor de evenementen wordt het hoge btw-tarief in rekening gebracht. Het bureau is echter van mening dat de buitenactiviteiten kunnen worden aangemerkt als sportbeoefening en maakt bezwaar tegen haar aangifte btw. Uit jurisprudentie van de Hoge Raad blijkt dat het verlaagde tarief van toepassing is als de dienstverlening bestaat uit het gelegenheid bieden een sport te beoefenen onder terbeschikkingstelling van een accommodatie. Voor de activiteiten die op het strand of aan zee plaatsvinden, zoals beach golf, - volleybal, - voetbal, -rugby, coast raften en branding kanoën, maakt het bureau gebruik van een verplaatsbare mobiele omkleedunit en een aan het strand gelegen strandpaviljoen. Voor de activiteiten in de duinen (boogschieten) is ook de mobiele omkleedunit beschikbaar. Voor het mountainbiken, trailrunning en bootcamp in duinen en bossen kan gebruik worden gemaakt van het kantoor van het bureau. Voor het kanoën op zee, waarmee in de haven wordt gestart, is geen accommodatie beschikbaar.

Volgens de rechtbank is het voldoende als het bureau accommodatie ter beschikking kan stellen aan de deelnemers met het oog op het zich gereed maken voor het beoefenen van de sport en/of het beëindigen daarvan. Ten aanzien van de activiteiten die op het strand, aan zee, in de duinen en bossen plaatsvinden vindt de rechtbank dan ook dat sprake is van het ter beschikking stellen van sportaccommodatie. Het gaat om activiteiten die volgens het normale spraakgebruik als sportbeoefening kunnen worden aangemerkt én er wordt gebruik gemaakt van een sportaccommodatie (de mobiele kleedruimte/strandpaviljoen/kantoor). Daarom vallen deze activiteiten onder het verlaagde tarief. Dit geldt echter niet voor het kanoën op zee. Voor het kanoën wordt namelijk geen gebruik wordt gemaakt van een sportaccommodatie, zodat deze activiteit onder het hoge tarief valt. Bron: Rb. Noord-Nederland 02-12-2014

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat