Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Leidraad Horizontaal Toezicht brancheorganisaties

21 februari 2012.

De Belastingdienst heeft de Leidraad Horizontaal Toezicht MKB brancheorganisaties gepubliceerd. In deze Leidraad worden de uitgangspunten aangegeven die worden gehanteerd bij het afsluiten van brancheconvenanten en Horizontaal Toezicht (HT) brancheconvenanten.

De Belastingdienst wil met brancheorganisaties met name een duurzame samenwerking aangaan om meerdere gedeelde, fiscale relevante issues in de uitvoering vooraf op te lossen. Dit kan door middel van een brancheconvenant. Daarbij is van belang dat de samenwerking bij de leden van die brancheorganisatie draagvlak heeft. Het merendeel van de brancheconvenanten die worden afgesloten hebben betrekking op het samenwerken en het versterken van de kwaliteit van de aangifte door middel van het maken van afspraken. De afspraken kunnen gaan over de uitvoering van wet- en regelgeving in de praktijk en/of administratieve lastenverlichting.

Ondernemers kunnen de afspraken uit deze convenanten toepassen zonder dat zij dat melden. Hun aangiften worden ook niet als convenantaangifte aangemerkt. Voor een HT brancheconvenant is nodig dat er vanuit de brancheorganisatie een vorm van toezicht is. Bij een dergelijk convenant moeten ondernemers zich bij de Belastingdienst aanmelden en moeten zij expliciet aangeven dat zij zich verbinden aan de houdings-, gedrags- en fiscale afspraken uit het convenant. Bron: Belastingdienst 20-02-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat