Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Nog geen ministeriële regeling SBBI

8 februari 2012.

Uit de beantwoording van Kamervragen van de heer Omtzigt (CDA) blijkt dat er nog geen ministeriële regeling is ten aanzien van de sociaal belang behartigende instelling (SBBI) hoewel de Geefwet inmiddels in werking is getreden.

In de Geefwet is geregeld dat eenmalige giften aan een steunstichting SBBI onder voorwaarden aftrekbaar zijn in de inkomsten- en vennootschapsbelasting. De doelen van de steunstichting worden bij ministeriële regeling aangewezen. Deze ministeriële regeling is er nog niet. De staatssecretaris voert momenteel overleg over de in aanmerking komende doelen, de afbakening daarvan en de budgettaire beheersbaarheid. Ook is overleg met de KNB over de voorwaarden die aan de steunstichting worden gesteld en de rol die de notaris daarbij kan hebben.

Nadat de concept ministeriële regeling is voorgelegd aan vertegenwoordigers van belastingadviseurs, gaat het concept – vier weken voordat de regeling wordt vastgesteld – naar de Eerste en Tweede Kamer. De vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen aan een SBBI wordt geregeld in de in het voorjaar in te dienen Fiscale Verzamelwet 2012. Tot die tijd is de toezegging die de staatssecretaris in een brief aan de Eerste Kamer heeft gedaan voldoende. De toezegging bestaat er uit dat de vrijstelling in de praktijk kan worden toegepast zodra de criteria voor die steunstichtingen en doelen bekend zijn. Er kan op dit moment nog geen steunstichting SBBI worden opgericht waarvan de donateurs al gebruik kunnen maken van de faciliteit van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting. Bron: MvF 07-02-2011

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat