Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Vaker langdurige tijdelijke contracten voor vast werk

22 februari 2012.

Werkgevers hebben in de loop van de jaren meer flexibiliteit ingebouwd in hun personeelsbestand. In 2009 had 13% van de werknemers een kort- of langdurend tijdelijk contract. Werknemers met een tijdelijk contract van meer dan een jaar worden vaker dan vroeger vervangen, als ze de organisatie verlaten. In de periode van 1994 tot en met 1996 gebeurde dat nog niet met de helft van die werknemers, maar in 2008 was dat gestegen tot bijna 80%.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Vraag naar arbeid’van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat op 14 februari 2012 is verschenen. Werkgevers lijken langdurige tijdelijke contracten steeds vaker in te zetten voor vast werk. Zo zorgen ze voor flexibiliteit in hun personeelsbestand, zoals ze dat bijvoorbeeld ook doen door het inzetten van uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel, aldus de onderzoekers. Ook gingen werkgevers meer over tot het belonen van individuele prestaties. Tussen 2001 en 2007 groeide het aantal werkgevers dat individuele prestatiebeloning toepast, van 30 naar 37 procent, maar de stijging stokte bij de kredietcrisis van 2008.

Overheid en sociale partners vinden het belangrijk dat werknemers scholing krijgen, maar de werkgevers zijn daar in de afgelopen tien jaar niet merkbaar meer aan gaan doen. Nog steeds laat 20 tot 30% van de werkgevers geen enkel personeelslid in een bepaald jaar scholing volgen, aldus het rapport. In 2009 vond 55% van de werkgevers het wenselijk voor hun eigen organisatie als werknemers na hun 60e doorwerken, onder meer omdat ze tekorten aan personeel vrezen in de toekomst. Vrijwel alle werkgevers vinden dat 55-plussers minstens zo goed presteren als jongere collega's. Ook zegt meer dan 80% van de werkgevers dat de loonkosten van 55-plussers niet hoger zijn dan hun productiviteit rechtvaardigt. De steun voor doorwerken na 60 jaar groeit, maar voor doorwerken na 65 is slechts 15% van de werkgevers voorstander. Bron: AWVN 14-02-2012; SCP 14-02-2012, Vraag naar arbeid

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat