Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Voldoende liquide middelen blijven noodzakelijk

8 mei 2012.

De staatssecretaris is niet van plan om belastingplichtigen die een teruggeschonken vrijwilligersvergoeding hadden opgenomen in hun aangifte en waarvan die aftrekpost is geweigerd omdat de ANBI niet over voldoende liquide middelen beschikte, alsnog tegemoet te komen.

Rechtbank Arnhem heeft in februari 2012 uitgemaakt dat een belastingplichtige de aan de ANBI teruggeschonken vrijwilligersvergoeding in aftrek mocht brengen in de aangifte IB. Volgens de rechtbank was het niet van belang dat de ANBI niet over voldoende middelen beschikte om de vrijwilligersvergoeding uit te betalen. Voor aftrekbaarheid als gift is niet nodig dat die vergoedingen eerst worden uitbetaald voordat ze worden teruggeschonken.

Ook de liquiditeitspositie van de stichtingen is daarvoor niet van belang. De strekking van de wettelijke regeling inzake aftrekbare giften is immers het door vermindering van belasting bevorderen dat de financiële moeilijkheden van ANBI’s worden verlicht. Tweede Kamerlid Omtzigt heeft naar aanleiding van deze uitspraak bij de staatsecretaris nagevraagd of hij enige coulance wilde betrachten voor belastingplichtigen waarvan de aftrekpost ook was geweigerd. De staatssecretaris heeft echter laten weten hier niet voor te voelen. Hij zet zijn eerder ingezette beleid in deze voort.

Recht op giftenaftrek bestaat pas als er daadwerkelijk wordt afgezien van een vergoeding of als het gaat om kosten die naar algemeen aanvaarde maatschappelijke opvattingen behoren te worden vergoed, maar waarvoor geen vergoedingsregeling is getroffen door de slechte financiële positie van de instelling, zoals bijvoorbeeld kosten van vervoer. In beginsel zou de inspecteur tegen de uitspraak in beroep zijn gegaan, ware het niet dat hij al aan de rechtbank had laten weten dat het beroep van de belastingplichtige op het meerderheidsbeginsel slaagt. Pikant detail is dat de Rechtbank Arnhem vorig jaar in een vergelijkbare andere zaak wel in overeenstemming met het beleid van de staatssecretaris heeft beslist. Bron: MvF 02-05-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat