Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Overdracht kapitaal wordt makkelijker

21 mei 2012.

De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars zijn een nieuw Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht overeengekomen dat het voor consumenten eenvoudiger moet maken om opgebouwd lijfrentekapitaal bij een verzekeraar om te zetten in een bancaire lijfrente bij een bank en andersom.

Consumenten kunnen volgens het protocol rekenen op een vaste termijn waarbinnen de overdracht plaatsvindt en een rentevergoeding indien die termijn buiten de schuld van de klant wordt overschreden. Uit een evaluatie van de huidige afspraken voor kapitaaloverdracht bleek dat er in de praktijk onbedoeld knelpunten kunnen optreden die voor de klant nadelig kunnen zijn. In het nieuwe protocol is afgesproken dat de overdracht van kapitaal binnen 14 dagen moet gebeuren nadat alle benodigde formulieren correct zijn ingevuld en ontvangen.

Niet-brancheorganisaties die deelnemen aan dit protocol, dienen zich ook aan deze termijn te houden. Het protocol heeft betrekking op de volgende producten: lijfrentekapitaal (verzekeringen (alle fiscale regimes), spaarrekeningen en beleggingsrechten), overig stamrechtkapitaal, vertrekpremies (verzekeringen, spaarrekeningen en beleggingsrechten), individueel pensioenkapitaal dat niet valt onder de regels van wettelijke waardeoverdracht, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning en kapitaalverzekeringen, inclusief kapitaalverzekeringen eigen woning. Als de overdrachtstermijn onverhoopt wordt overschreden, dan heeft de consument recht op een wettelijke rentevergoeding over het volledig uitstaande kapitaal.

Het kapitaal moet daarna inclusief de rente in een keer worden overgemaakt, zonder dat hiervoor een ingebrekestelling is vereist. Het protocol treedt per 1 juli 2012 in werking nadat de ledenvergaderingen van NVB en Verbond ermee hebben ingestemd, en is vanaf 1 januari 2013 bindend voor alle aangesloten banken en verzekeraars. De tussenliggende periode wordt gebruikt voor implementatie en scholing van het betrokken personeel. Bron: Verbond van Verzekeraars, 16-05-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat