Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Vanaf 1 juli woonlandbeginsel in de sociale zekerheid

10 mei 2012.

De Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid treedt voor nieuwe gevallen per 1 juli 2012 in werking.

Bestaande gevallen krijgen per 1 januari van volgend jaar met de aanpassingen van de wet te maken. De Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid zorgt voor de invoering van het woonlandbeginsel in de Algemene Kinderbijslagwet, de Algemene nabestaandenwet, de Wet op het kindgebonden budget en een onderdeel van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen voor landen buiten de EU/EER en Zwitserland.

Het woonlandbeginsel houdt in dat de hoogte van een uitkering wordt afgestemd op het kostenniveau van het land waar de belanghebbende of het kind woont. Dit kostenniveau is doorgaans lager dan in Nederland. Is het kostenniveau van een land echter hoger zijn dan in Nederland, dan wordt de betreffende uitkering niet aangepast.

De maatregel moet uiteindelijk een besparing opleveren aan uitkeringslasten van 9 tot 16 miljoen euro per jaar. Voor nieuwe gevallen in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet, de Algemene nabestaandenwet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen treedt deze wet in werking op 1 juli 2012 en voor lopende gevallen in het kader van genoemde wetten op 1 januari 2013. Wat betreft het kindgebonden budget treedt deze wet voor zowel nieuwe als lopende gevallen in werking op 1 januari 2013. Het percentage, de zogenoemde woonlandfactor, waarmee de betreffende uitkeringen worden aangepast is vastgesteld in de Regeling woonlandbeginsel in de sociale zekerheid 2012 die ook per 1 januari in werking treedt. De woonlandfactor geeft het kostenniveau van een bepaald land aan ten opzichte van het kostenniveau in Nederland. Bron: Min SZW 25-04-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat