Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Verdeeld advies over payrolling

14 mei 2012.

De Stichting van de Arbeid heeft – met een vertraging van acht maanden – een verdeeld advies over payrolling uitgebracht. De sociale partners zijn er niet in geslaagd aan de regering een eensgezind standpunt uit te brengen over de gevolgen van payrolling.

Vorig jaar juni had de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Stichting van de Arbeid verzocht haar visie te geven op de ontwikkeling van payrolling, mede in het licht van de gevolgen voor werknemers als het gaat om ontslag. Aanvankelijk was het de bedoeling dat september vorig jaar de Stichting van de Arbeid haar advies zou uitbrengen, maar dat is niet gelukt. Op 11 mei 2012 is de Stichting van de Arbeid pas met haar advies gekomen, bestaande uit een gezamenlijke analyse van payrolling, waarna de werkgevers- en werknemersgeledingen van de Stichting van de Arbeid ieder hun eigen visie hierop geven. In de analyse worden vijf varianten van payrolling onderscheiden variërend van payrolling waarbij alleen de salarisadministratie is uitbesteed tot vormen van payrolling waarbij (een gedeelte van) de werknemers zijn geoutsourced bij de payrollonderneming.

De werkgevers geven in hun standpuntbepaling aan dat payrolling wat hen betreft een ‘economisch gegeven’ is. De behoefte om financiële risico’s te beperken via het payrollen is volgens hen een logische reactie van de markt op de sinds begin jaren ‘90 toegenomen complexiteit en intensiteit van het werkgeverschap. Volgens de werkgevers zijn er geen grote problemen met payrolling zolang afspraken tussen payroll-onderneming, inlener en werknemer voor alle partijen duidelijk zijn. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP staan kritische tegenover payrolling.

Volgens hen worden de risico’s bij payrollcontracten echter te veel afgewenteld op werknemers of op de samenleving. Zij spreken van een schijnconstructie en bepleiten een aanpassing van de wet zodat veel van die constructies onmogelijk worden gemaakt. Zij zijn van mening dat payroll-bedrijven en hun opdrachtgevers moeten kiezen: of zij nemen werknemers volwaardig in dienst of het payroll-bedrijf wordt een echt uitzend/detacheringsbedrijf. Bron: Stichting van de Arbeid 11-05-2012, S.A.12.028.36 JM/JS

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat