Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Eén fiscale regeling voor innovatie

10 juli 2015

Het kabinet wil de S&O afdrachtvermindering en de Research & Development Aftrek (RDA) samenvoegen tot één fiscale regeling. De nieuwe geïntegreerde regeling wordt een afdrachtvermindering in de loonheffing met als grondslag alle R&D-kosten.

De WBSO bestaat al sinds 1994 en betreft een afdrachtvermindering in de loonheffing voor de loonkosten die samenhangen met onderzoek en ontwikkeling.

In 2012 is daarnaast de Research & Development Aftrek (RDA) gekomen voor de overige kosten voor R&D. De RDA is vormgegeven als een extra aftrekpost voor de winstbelasting (IB en Vpb). In een brief aan de Kamer schrijft minister Kamp van Economische Zaken nu dat het kabinet beide regelingen wil samenvoegen tot één fiscale regeling die wordt verrekend met de loonheffing. Vanuit het bedrijfsleven was gewezen op enkele nadelen van de RDA-regeling, die ten koste gaan van de effectiviteit van de regeling. Zo is bijvoorbeeld het netto RDA-voordeel gerelateerd aan de hoogte van de winst, waardoor op het moment van investeren geen zekerheid is over het exacte fiscale voordeel.

Ook wordt het RDA-voordeel bij voorwaartse verliesverrekening pas in latere jaren genoten, waardoor de ondernemer dit moet voorfinancieren. De geïntegreerde regeling wordt een afdrachtvermindering in de loonheffing met als grondslag alle R&D-kosten (loonkosten, overige kosten en uitgaven). Besloten is hierbij de naam WBSO te handhaven. De geïntegreerde regeling wordt op dezelfde wijze verrekend als bij de huidige afdrachtvermindering voor S&O. Voor bedrijven die nu van beide regelingen gebruik maken, betekent dit, dat ze nu nog maar één beschikking hoeven aan te vragen. De bedoeling is dat dat de geïntegreerde regeling wordt opgenomen in Belastingplan 2016 en in werking treedt op 1 januari 2016. Bron: Min EZ 7-07-2014

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat