Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Kamer verdeeld over uniform BTW-tarief

17 juli 2011.

De Tweede Kamer is verdeeld over de mogelijke invoering van een uniform BTW-tarief.

Dat blijkt uit de nadere schriftelijke vragen van de Tweede Kamerfracties over de Fiscale Agenda van staatssecretaris Weekers (Financiën). In deze Agenda heeft de liberale bewindsman het voornemen geuit om het lage BTW-tarief op te schroeven van 6% naar 8%. Het uiteindelijke doel is om het verlaagde BTW-tarief geheel af te schaffen, zodat er in de toekomst één hoog BTW-tarief overblijft. Als de BTW uiteindelijk voor alle produkten en diensten naar 19 procent gaat, dan levert dat 9,2 miljard euro op. Dat extra geld wil Weekers onder andere gebruiken voor het afschaffen van diverse kleine belastingen. Nu al noemt Weekers de verpakkingenbelasting, de frisdrankbelasting en belasting op leidingwater. Verder zullen de tarieven van de inkomstenbelasting worden verlaagd als de BTW omhoog gaat.

De liberale partijgenoten van Weekers in de Tweede kamer staan onverkort achter deze plannen. De PvdA maakt zich met name zorgen over de inkomenseffecten die zullen ontstaan als er één btw-tarief wordt ingevoerd. Het afschaffen van het lage btw-tarief op bijvoorbeeld voedingsmiddelen heeft immers ook inkomenseffecten. De vraag is dan ook in hoeverre een verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting deze inkomenseffecten kan opvangen.

Het CDA is ronduit tegen de plannen van Weekers. De partij vindt dit niet verantwoord in een periode die economisch gewoon lastig is. Zeker niet wat betreft het onder het hoge BTW-tarief brengen van voedsel en medicijnen. De overige Tweede Kamerfracties hebben zich nog niet expliciet uitgelaten over een uniform BTW-tarief.

Een parlementaire eenheid is in ieder geval voorlopig nog ver te zoeken.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat