Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


Buitenlandse investeringen scheppen banen in Nederland

13 juli 2011.

Investeringen en overnames door buitenlandse bedrijven in Nederland zijn goed voor de werkgelegenheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de periode van 2000 tot 2007 leverde dit per saldo 160 duizend banen op.

Vestigingen van grote buitenlandse bedrijven, bijvoorbeeld in de financiële en zakelijke dienstverlening, leverden de meeste banen op. Veel van die bedrijven komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Daarnaast nemen de investeringen vanuit China en India snel toe.

Buitenlandse bedrijven dragen ook bij aan Nederland als kenniseconomie. Het aandeel hoogwaardige banen ligt met 34 procent gemiddeld veel hoger dan bij bedrijven die in Nederlandse handen zijn.

'We profiteren als Nederland enorm van buitenlandse investeringen,' aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. 'Dat moet ook zo blijven. Daarom geven we ondernemers uit de hele wereld in Nederland de ruimte en gaan we actief op zoek naar bedrijven om zich hier te vestigen.'

Het CBS concludeert dat internationalisering van de economie niet alleen zorgt voor verplaatsing van banen naar landen met lage lonen, maar ook voor nieuwe en hoogwaardige banen in Nederland. Ook de overname van Nederlandse bedrijven vanuit het buitenland zorgt voor een bescheiden banengroei.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat