Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


Advocaatkosten in arbeidsconflict niet aftrekbaar

15 juli 2011.

De advocaatkosten voor de bestrijding van een ontslag op staande voet zijn niet aftrekbaar. Dat heeft de belastingrechter in Den Bosch bepaald. In het berechte geval was een werknemer op staande voet ontslagen. De werknemer vocht het ontslag aan via een kort geding procedure en nam daarvoor een advocaat in de armen.

De kantonrechter stelde hem in het gelijk en maakte het gegeven ontslag ongedaan. De advocaatkosten voerde hij in zijn aangifte inkomstenbelasting 2006 op als aftrekbare kosten. De inspecteur zette daar echter een streep door. Volgens de Bossche belastingrechter heeft de inspecteur de advocaatkosten terecht niet in aftrek toegelaten.

De Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001) biedt - behoudens de reisaftrek - geen mogelijkheid tot aftrek van beroepskosten. De vraag of voor de uit een arbeidsconflict met de werkgever voortvloeiende juridische kosten van een werknemer een bijzondere aftrekmogelijkheid in de Wet IB 2001 moest worden gecreëerd, is destijds - tijdens de parlementaire behandeling van de Wet IB 2001 - uitdrukkelijk aan de orde geweest. Dit heeft echter niet tot wijziging van de Wet IB 2001 geleid. Geen aftrek!

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat