Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Aangifte btw en opgaaf ICP via SBR

8 januari 2014.

Met ingang van 1 januari 2014 moet men voor het indienen van aangiften btw en opgaven ICP over 2014 en latere jaren verplicht gebruik maken van Standard Business Reporting (SBR). Om met SBR te kunnen aanleveren dient men te beschikken over een PKIoverheid services servicecertificaat.

Net als de aangiften IB en Vpb vanaf 2012 moeten nu ook de aangiften btw en de opgaaf ICP over 2014 en latere jaren verplicht gebruik maken van SBR.

Als ondernemer kan men aangifte btw en opgaaf ICP (blijven) doen met het aangifteprogramma van de Belastingdienst op het beveiligde gedeelte van de internetsite. Ondertekenen kan men met gebruikersnaam en wachtwoord. Men heeft dan geen PKIoverheid services servicecertificaat nodig.

Voor het doen van aangiften btw en opgaven ICP over 2013 en eerdere jaren geldt:

beschikt men over software die klaar is voor SBR en een PKIoverheid services servercertificaat, dan kan men SBR gebruiken; beschikt men over een KPN BAPI-certificaat, dan kan men dit certificaat tot 1 juni 2014 gebruiken; beschikt men over een pincode, dan kan men deze pincode tot 1 februari 2014 gebruiken.

Adviseurs kunnen vanaf maart 2014 voor hun klanten toeslagen aanvragen en wijzigen met SBR. Met ingang van 2015 is SBR hiervoor verplicht. Vanaf oktober 2014 is SBR verplicht voor het aanvragen en ontvangen van SBA’s (Servicebericht Aanslag) voor toeslagen.

SBR is de standaard system-to-system uitwisseling van aangiften en andere berichten tussen onderneming en overheid. Door overgang van het BAPI-kanaal naar SBR wijzigt het bestandsformaat van XML naar XBRL, de systematiek van de machtigingen en de wijze van verzending en beveiliging.

Om gebruik te kunnen maken van SBR moet men beschikken over een PKIoverheid services servicecertificaat. Een BAPI-certificaat voldoet niet omdat hiermee alleen gebruik gemaakt kan worden van het BAPI-kanaal. Met een PKIoverheid services servicecertificaat levert men berichten via SBR over Digipoort en op deze manier kan men ook gegevens aanleveren bij de KvK, het CBS en banken. Bron: Belastingdienst 07-01-2014

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat