Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Meeste zzp'ers relatief hoger inkomen

5 mei 2014

Zzp'ers vallen relatief vaak in de hogere inkomensgroep. Ook maken ze vaker deel uit van huishoudens met hogere inkomens. Dit blijkt uit cijfers van het CBS die onlangs zijn gepubliceerd. Bij een indeling van inkomens in 20-procentsgroepen komen zzp’ers net iets minder vaak voor in de lagere inkomensgroep dan gemiddeld. Wel ligt het gemiddelde huishoudinkomen van zelfstandigen in de laagste inkomensgroep € 2.800 lager dan het gemiddelde van alle personen in de lagere inkomensgroep. Tegelijkertijd komt het huishoudinkomen van zelfstandigen in de hogere inkomensgroep bijna € 2.900 hoger uit dan het gemiddelde. Het totale inkomen van het huishouden is van belang omdat het salaris van een partner een eventueel laag inkomen van een zelfstandige kan compenseren.

Zzp'ers met een lager huishoudinkomen zijn vaak te vinden in de traditionele zelfstandigenberoepen, zoals marktkoopman, autohandelaar of restauranthouder. Zzp'ers met hogere huishoudkomens werken relatief vaak in medische en tandheelkundige praktijken of in de rechtskundige dienstverlening. Het laagste inkomen in de laagste inkomensgroep is te vinden onder alleenstaande zelfstandigen, zelfstandigen ouder dan 45 jaar en zelfstandigen die werkzaam zijn in de landbouwsector. Zelfstandigen met zelfstandigenaftrek vormen onder zzp'ers een 'extra kwetsbare' groep, aldus het CBS. Deze zelfstandigen besteden een groot deel van de tijd aan hun eigen onderneming en kunnen een eventuele lage of negatieve winst moeilijk compenseren met een inkomen uit loondienst.

Bijna 17% van de zelfstandigen met aftrek valt in de lagere inkomensgroep. De zelfstandigenaftrek en ook de mkb-winstvrijstelling zijn voor hen van groot belang. Hierdoor betalen ze niet alleen minder belasting, maar kunnen ze ook eerder aanspraak maken op bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. Bron: Nugeld.nl 1-05-2014

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat