Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


Tuinder heeft Nederlandse werkzoekende gevonden

22 augustus 2011.

In de eerste helft van dit jaar zijn fors minder werkvergunningen uitgegeven door het UWV dan in dezelfde periode in 2010. Volgens minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben tuinders 'de weg gevonden naar prioriteitgenietend aanbod' zoals Nederlandse werkzoekenden.

Dat schrijft de VVD'er aan de Tweede Kamer. In de brief evalueert Kamp de overgangsperiode voor de afgifte van werkvergunningen voor seizoensarbeiders in de tuinbouw. Afgelopen voorjaar kondigde de minister aan dat voor personeel uit onder meer Roemenië en Bulgarije en van buiten de Europese Unie alleen nog een vergunning zou worden afgegeven als een onderneming kan aantonen dat hij geen Nederlanders of andere EU-burgers kan vinden. Dat beleid was al vastgelegd in de Wet arbeid vreemdelingen (Wav), maar de naleving ervan is door Kamp aangescherpt. Dat zorgde voor ophef bij telers van onder meer aardbeien, omdat zij het Roemeense personeel dat ze jaarlijks inhuurden, plotseling niet meer mochten aannemen. Ondanks dat hebben tuinders dus toch Nederlandse werkzoekenden gevonden. Werden er in de eerste helft van vorig jaar nog 2038 vergunningen verleend en werd er eentje afgewezen. Tussen januari en juli van dit jaar waren dat er nog maar 850. Het UWV wees daarnaast 673 verzoeken af.

Ook het feit dat de Arbeidsinspectie geen groei in het aantal overtredingen van de Wav heeft opgemerkt, terwijl de controles werden opgeschroefd, betekent volgens Kamp dat het de tuinders gelukt is prioriteitgenietend aanbod te vinden. Dat waren vaak Polen, aldus Kamp.

Het UWV plaatste 57 werkzoekenden in de tuinbouw in West-Brabant, waar veel telers hun bedrijf hebben; bij drie werkzoekenden werd de WW-uitkering stopgezet omdat ze geen goede reden hadden om het werk te weigeren, maar toch niet kwamen opdagen. (Bron: sconline.nl)

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat