Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Zzp’ers gelijke bescherming tegen arbeidsrisico’s als ‘gewone’ werknemers

3 juli 2012.

Per 1 juli genieten zzp’ers die op dezelfde arbeidsplaats werken als andere werkenden, zoals ‘gewone’ werknemers werken, voortaan hetzelfde beschermingsniveau van veilig en gezond werken als werknemers in loondienst.

Staatssecretaris De Krom heeft hiertoe onlangs een gewijzigd Arbeidsomstandighedenbesluit gepubliceerd dat per 1 juli 2012 van kracht is geworden. Als gevolg van het gewijzigde Arbobesluit zijn bijvoorbeeld maatregelen op de bouwplaats om lichamelijke belasting te verminderen voor zzp’ers en werknemers gelijk. Staatssecretaris De Krom neemt hiermee een advies over van de Sociaal-Economische Raad van maart vorig jaar. De SER adviseerde toen dat alle werkenden, werknemers of zzp’ers, gelijke arbeidsomstandigheden moeten hebben. In een reactie op dit advies gaf de staatssecretaris eerder dit jaar aan dat voor zelfstandigen een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid geldt , ook op het terrein van gezond en veilig werken. Alleen voor ernstige risico’s en gevaar voor derden gelden ook de regels in de Arboregelgeving voor hen.

De staatssecretaris onderkende wel dat het verschil in regelgeving voor zzp’ers en werknemers problematisch kan zijn daar waar beiden op één werkplaats werken. De beperktere regels voor zelfstandigen kunnen dan een negatieve invloed hebben op de bereidheid van werknemers om de regels na te leven. Ook ondervindt men bij de handhaving problemen.

Tegen die achtergrond heeft de staatssecretaris nu zzp’ers en werknemers die op dezelfde arbeidsplaats werken onder een zelfde arboregime gebracht waar het regels betreft om arbeidsrisico’s te voorkomen of te beperken. Voor zzp’ers die alleen werken blijven de regels gelijk. Bron: Staatsblad 2012, nr. 270

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat