Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Vanaf 2015 gelijk loon voor uitzendkrachten

19 juli 2012.

Vanaf 2015 zullen uitzendkrachten vanaf dag 1 van uitzending een loon krijgen dat gebaseerd is op de arbeidvoorwaarden van de inlener.

Dit is de belangrijkste uitkomst van de onderhandelingen tussen uitzendkoepel ABU en de vakbonden voor een nieuwe cao. Voor de bonden is de afspraak over gelijk loon een grote doorbraak. Al jaren maken zij sterk voor een beloning van uitzendkrachten conform de voorwaarden bij de inlener.

De afspraak voor gelijk loon zal overigens niet voor alle uitzendkrachten gelden die onder de ABU-cao vallen. Omdat de uitzendsector een belangrijke rol speelt in de toegang tot de arbeidsmarkt voor specifieke groepen zijn de partijen overeengekomen dat voor specifieke groepen en/of specifieke situaties aparte beloningsregels in de cao voor Uitzendkrachten blijven gelden, om de allocatieve rol van de branche te ondersteunen.

Daarnaast wordt voor deze groepen intensief ingezet op scholing. De afspraak over gelijk loon geldt ook niet voor uitzendkrachten die voor onbepaalde tijd in dienst zijn bij het uitzendbureau. Voor hen gelden gaan eveneens de eigen in de cao opgenomen beloningsregels. In de cao zijn verder afspraken gemaakt over onder meer de reiskostenvergoeding (die blijft maximaal 19 cent), scholing en de aanvulling van loon bij ziekte. Over de gevolgen van de ziektewet zullen de bonden met de ABU nadere afspraken maken. Afgesproken is dat de aanvulling van het loon/ uitkering bij ziekte voorlopig gehandhaafd blijft op 91% in het eerste jaar en op 80% in het tweede ziektejaar.

Een ander punt waar ABU en bonden zich voor willen inzetten is de bestrijding van malafide uitzendbureaus. De komende jaren zullen ze de bestrijding van de malafiditeit in de uitzendsector nog intensiever aanpakken. De door cao-partijen gestelde certificeringsnormen aan uitzendbureaus worden aangescherpt en de controle op correcte cao-toepassing geïntensiveerd. En om misstanden met arbeidsmigranten tegen te gaan zullen in de cao aangescherpte normen voor o.a. huisvesting van arbeidsmigranten worden opgenomen. ABU is de grootste werkgeversorganisatie in de uitzendbranche en vertegenwoordigt met haar leden ruim 60 procent van de markt. Onder de ABU-cao vallen ruim 600.000 arbeidskrachten. Daarmee is het de grootste cao die ons land kent. De nieuwe cao zal worden afgesloten voor 5 jaar en gaat in per 5 november 2012. Ter overbrugging van de periode tot 5 november is een verlenging van de huidige cao afgesproken van drie maanden. In deze verlengde cao is ook een jaarlijkse loonsverhoging van 1,55% per 3 september 2012 opgenomen. Het principeakkoord voor de nieuwe cao moet overigens nog wel worden goedgekeur

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat