Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Wijziging Arbobesluit voor het nieuwe werken

3 juli 2012.

Met ingang van 1 juli 2012 zijn de arboverplichtingen aangepast om plaatsonafhankelijk werken te faciliteren. De wijzigingen hebben onder andere praktische consequenties voor werkgevers.

Plaatsonafhankelijke arbeid viel voorheen onder het volledige arboregime. Dat betekende dat als de werknemer arbeid verricht buiten de reguliere arbeidsplaats, bijvoorbeeld in een (internet)café, de werkgever volledig verantwoordelijk was voor de arbeidsomstandigheden. Dit vormde een belemmering voor de ontwikkeling van plaatsonafhankelijk werken in het kader van het nieuwe werken. Voor arbeid verricht in een woning, het oorspronkelijke 'thuiswerk', gold al een lichter arboregime.

Het Arbobesluit is nu zo gewijzigd dat ook plaatsonafhankelijke arbeid op andere plaatsen dan 'in een woning' onder een lichter arboregime valt. De werkgever hoeft voor plaatsonafhankelijke arbeid onder andere niet langer te voldoen aan concrete eisen in hoofdstuk 3 van het Arbeidsomstandighedenbesluit (Inrichting arbeidsplaatsen), zoals voor vluchtwegen, nooduitgangen, brandbestrijding, voorkomen valgevaar, enzovoort. De ontwikkeling van plaatsonafhankelijke arbeid kan tot gevolg hebben, dat het directe toezicht van de werkgever op de werkzaamheden van de medewerker afneemt.

De werkgever dient er uiteraard wel op toe te zien dat een werknemer zich niet in een onveilige situatie begeeft bij plaatsonafhankelijke arbeid. Maar de werkgever is niet verantwoordelijk voor de inrichting van het (internet)café of het openbaar vervoer. Verricht de werknemer plaatsonafhankelijke arbeid buiten de eigen woning, dan zal er in de regel een andere eigenaar/beheerder zijn (kantoorruimte, internetcafé), die verantwoordelijk is voor de inrichting van de werkplek. Wel van belang is dat de werkgever zich vooraf laat informeren over waar de werknemer gaat werken.

De werknemer moet adequaat worden geïnformeerd en voorgelicht over veilig werken ter plekke. Let op: plaatsonafhankelijke arbeid in de zin van het Arbobesluit geldt niet voor een arbeidsplaats buiten het bedrijf die gewoonlijk voor arbeid wordt gebruikt. Zoals bij werkzaamheden op bouwplaatsen en werkzaamheden van alleen werkende werknemers (bijvoorbeeld elektriciens, loodgieters, gasfitters, transporteurs). Dit betreft werkzaamheden die regulier buiten het bedrijf of de inrichting van de werkgever worden verricht.

Op dergelijke werkzaamheden was en is het Arbeidsomstandighedenbesluit volledig van toepassing. Ook in geval van arbeid die regulier in een woning worden verricht – denk bijvoorbeeld aan onderhoudswerkzaamheden aan of in de woning en aan thuiszorg – is de woning de reguliere arbeidsplaats. Ook op dergelijke werkzaamheden blijft het Arbeidsomstandighedenbesluit volledig van toepassing. Bron: Arbozone, 22-06-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat