Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Ervaringscertificaten moeten beter

23 juli 2012.

Evc-aanbieders moeten de certificaten verbeteren, vooral wat betreft de onderbouwing van de erkende competenties. Dat is een van de conclusies van de Onderwijsinspectie in een onderzoek naar de kwaliteit van ervaringscertificaten en hoe examencommissies in het middelbaar en het hoger beroepsonderwijs daarmee omgaan.

In veel cao’s is vastgelegd dat werknemers in aanmerking kunnen komen voor een EVC-procedure om hun eerder of elders verworven competenties (EVC) te laten vastleggen in een EVC-certificaat. Zowel werknemers als werkgevers kan een EVC-certificaat van belang zijn. De werknemer kan met het EVC-certificaat zijn ervaring en competenties laten vastleggen, dit kan onder meer van belang zijn bij het volgen van een (vervolg)opleiding.

De kosten van een EVC-procedure zijn voor de werknemer aftrekbare scholingskosten als hij die kosten zelf voor zijn rekening neemt. De werkgever die de kosten voor zijn rekening neemt, heeft recht op een afdrachtvermindering van € 334 (2012). De onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de ervaringscertificaten en naar hoe examencommissies in het middelbaar en het hoger beroepsonderwijs omgaan met ervaringscertificaten. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport, ‘Examencommissies en ervaringscertificaten - over evc in het mbo en het hbo’.

Het onderzoek is een vervolg op twee eerdere inspectierapporten naar de EVC-procedure. De Inspectie concludeert dat de kwaliteit van ervaringscertificaten veelal onvoldoende is. Als gevolg van ontoereikende onderbouwingen en gebrekkige informatie over het gebruikte bewijsmateriaal is biedt 90% van de ervaringscertificaten onvoldoende informatie over de kennis en vaardigheden van de kandidaat.

Ook de examencommissies in het mbo en hbo gaan volgens de Onderwijsinspectie te gemakkelijk om met de ervaringscertificaten. Vooral in het mbo, waar het ervaringscertificaat in circa de helft van de gevallen tot directe diplomering leidt, is dit problematisch. Examencommissies zouden volgens de inspectie niet moeten aarzelen ervaringscertificaten van onvoldoende kwaliteit te weigeren. Bron: Onderwijsinspectie, 25-06-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat