Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Registratieplicht uitzendbureaus: wat moet u doen als inlener?

25 juli 2012.

Sinds 1 juli 2012 geldt een registratieplicht voor uitzendondernemingen en detacheerders van personeel in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Wie personeel inleent van een niet-geregistreerd uitzendbureau of detacheerder riskeert een boete! Wat moet u doen als inlener om het risico van een boete te voorkomen?

Uitzendondernemingen en detacheerders van personeel moeten zich sinds 1 juli 2012 als zodanig registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bedrijven die zich niet registeren of personeel inlenen van een niet-geregistreerd bedrijf kunnen een boete krijgen. Deze aansprakelijkheid geldt voor alle bedrijven in de keten wanneer personeel wordt doorgeleend. Dat wil zeggen dat bedrijven die personeel inlenen van een geregistreerde uitzendonderneming, die op haar beurt heeft ingeleend van een niet-geregistreerde onderneming, zowel de doorlenende uitzendonderneming als de uiteindelijke inlener een boete kunnen krijgen. Als een bedrijf arbeidskrachten inleent, dan zal men dus moeten nagaan of de uitlener als zodanig geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel.

Een afschrift van de registratie moet dan worden uitgedraaid en bewaard als bewijs dat is ingeleend van een geregistreerd bedrijf. Een andere optie is dat het bedrijf aan de uitlener vraagt om een recent uittreksel van het Handelsregister dat vervolgens wordt bewaard. Worden er later bij hetzelfde bedrijf weer arbeidskrachten ingehuurd, dan moet de registratie opnieuw worden opgevraagd. Wanneer is een uitzendonderneming of detacheerder geregistreerd? Een onderneming die bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd onder één van de volgende SBI-codes wordt geacht geregistreerd te staan als onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt:

  • 8201 Uitzendbureaus,
  • 8202 Uitleenbureaus,
  • 8203 Banenpools (werkgelegenheidsprojecten),
  • 830 Payrolling (personeelsbeheer)
  • 161 Dienstverlening voor de akker- en/of tuinbouw.

Daarnaast onderscheidt de Kamer van Koophandel bedrijven die niet-bedrijfsmatig personeel ter beschikking stellen. Deze groep bedrijven registreert de Kamer van Koophandel op een aparte lijst. Als inlener moet u dus ook nagaan of een onderneming waarvan u personeel inleent mogelijk op deze lijst is geregistreerd. Overigens geldt er niet in alle gevallen een registratieplicht. In de volgende situaties, waarbij wel arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld, geldt geen registratieplicht:

• wanneer er ten behoeve van een geleverde zaak of tot stand gebracht werk arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld (overeenkomst van opdracht);

• wanneer er bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld, die in dienst zijn van degene die hen ter beschikking stelt (collegiale dienstverlening). Met collegiale uitlening wordt de situatie bedoeld waarbij met gesloten beurzen personeel ter beschikking wordt gesteld. Wordt er een opslag via het uurtarief gevraagd, dan is er niet langer sprake van collegiale uitlening, tenzij het gaat om een opslag in verband met administratiekosten.

• bij re-integratie via detachering bij een andere werkgever (spoor 2) zal doorgaans geen sprake zijn van een winstoogmerk en is er dus geen sprake van een registratieplicht.

• wanneer arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld voor het verrichten van arbeid in een onderneming, die door dezelfde ondernemer in stand wordt gehouden als die de arbeidskrachten ter beschikking stelt (binnen eigen onderneming/concern). Bron: AWVN 20-07-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat