Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Buitengerechtelijke incassokosten aan banden

5 juli 2012.

Per 1 juli geldt er een nieuwe wettelijke regeling voor buitengerechtelijke incassokosten.

De nieuwe wet is bedoeld om consumenten, maar ook bedrijven te beschermen tegen te hoog oplopende incassokosten. De vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten wordt voortaan berekend als een percentage van het bedrag dat de schuldenaar aan de schuldeiser verschuldigd is.

Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage. Oven een hoofdsom tot € 2500 bedraagt de incasso vergoeding 15%, over de volgende € 2.500 10%, over de volgende € 5000 5%, over de volgende € 190.000 1% en over het meerdere 0,5%. Er geldt wel een minimumbedrag van € 40 en een maximumbedrag van € 6.775. In de aldus berekende incassokosten zijn alle posten van de incassokosten meegenomen (administratiekosten, dossierkosten, kosten voor informatievoorziening, debiteurenbezoek of een betalingsregeling).

Voordat een ondernemer incassokosten mag vragen, moet hij de klant wel een aanmaning sturen. Indien men een aanmaning stuurt als de klant niet op tijd heeft betaald, dan moet men daarin het bedrag van de incassokosten vermelden en de klant 14 dagen de tijd geven om de schuld alsnog te betalen. Betaalt de klant binnen deze 14 dagen, dan mogen geen incassokosten gevraagd worden.

Let op: is de klant een bedrijf, dan is het sturen van een aanmaning niet verplicht. Ook kunnen bedrijven onderling andere afspraken maken over de hoogte van de incassokosten. Bron: Antwoord voor bedrijven; Stb 2012, 141

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat