Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


Nieuwe subsidieregeling voor zelf opwekken duurzame energie

17 december 2015

Particulieren en ondernemers die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen vanaf volgend jaar hiervoor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. In totaal is het komend jaar € 70 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. Met de subsidieregeling ISDE wil het kabinet stimuleren dat huizen en bedrijven in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de energieprestatie van het apparaat. Een zonneboiler bijvoorbeeld levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de € 130 per jaar en kost € 2.000 - € 5.000. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van € 650 aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler. Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van € 200 - € 300 per jaar en kost € 5.000 - € 7.000. Hiervoor kan een huishouden tot € 1.500 subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp. Een pelletkachel levert een gemiddelde besparing op van circa € 490 en kost gemiddeld € 4.000. De subsidie hiervoor bedraagt € 500.

Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog € 50 subsidie bij. ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken die vanaf 4 januari 2016 kan worden aangevraagd bij RVO.nl. De exacte bedragen van de subsidie zullen vanaf die dag ook op de website www.rvo.nl/isde worden gepubliceerd. Naast deze nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin vorig jaar ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds , waarbij een lening kan worden afgesloten voor de financiering van bijvoorbeeld hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen. Bron: Min EZ 15-12-2015

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat