Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Tóch bijtelling na privéritten naar racecircuits

29 augustus 2013.

Wie de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak wil ontlopen, doet er goed aan om zeker te weten dat alle ritten met de auto daadwerkelijk zakelijk zijn.

Dit ondervond een dga die ten onrechte dacht dat zijn ritjes naar racecircuits een zakelijk karakter hadden, en vervolgens met een (forse) bijtelling werd geconfronteerd. In de betreffende zaak had de inspecteur naheffingsaanslagen opgelegd aan een bv in verband met de bijtelling voor het privégebruik van een BMW M3. De dga van de betreffende bv had deze auto onder meer gebruikt voor ritjes naar racecircuits, waar hij deelnam aan races. Volgens de dga waren deze ritten zakelijk.

De bv sponsorde namelijk het raceteam van de dga, die zich bovendien rondom de races volop bezighield met netwerken. De inspecteur stelde echter dat de ritten naar de circuits rechtstreeks voortvloeiden uit de hobby van de dga, en niet uit zakelijke overwegingen. Het hof was het met de inspecteur eens. Volgens het hof was het privékarakter van de ritjes naar de circuits volstrekt overheersend.

Hierdoor had de dga de ter beschikking gestelde BMW privé gebruikt, zodat de bv de bijtelling voor privégebruik had moeten toepassen. De naheffingsaanslagen waren dan ook terecht opgelegd. Bron: Hof Den Haag 8-5-2013 (gepubl. 23-8-2013)

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat