Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


(Tijdelijke) comeback oude kantonrechtersformule

12 augustus 2013

Werkgevers en vakbonden hebben dit jaar vaker de 'oude' kantonrechtersformule gebruikt voor het vaststellen van de ontslagvergoeding. Die is royaler dan de huidige formule. Bonden zetten meer in op een hogere vergoeding, omdat 'van werk naar werk' in de huidige arbeidsmarkt niet meevalt.

In veruit de meeste sociale plannen is de kantonrechtersformule gebruikt voor de ontslagvergoeding. De oude, voor werknemers gunstiger, formule wordt gehanteerd in bijna 30% van de sociale plannen die in de eerste helft van dit jaar zijn afgesloten. In 2012 was dat nog bij 23% van de sociale plannen, zo blijkt uit gegevens van werkgeversvereniging AWVN.

Volgens Maurice Limmen, vice-voorzitter van vakcentrale CNV, is een verklaring hiervoor dat van werk naar werk nu niet erg kansrijk is. Men gaat dan liever voor een hogere vergoeding. Ook Peter Conneman van Mercer herkent zich in dit beeld. Een voordeel van de ontslagvergoeding is volgens hem dat je als werkgever in één keer van alles af bent. Een deel van de ondernemers vindt dat wel makkelijk.

De AWVN vindt het een onwenselijke ontwikkeling dat geld belangrijker lijkt te worden dan nieuw werk. Volgens Hans van der Steen, directeur arbeidsvoorwaarden van de AWVN, is het een begrijpelijke ontwikkeling, maar hij waarschuwt dat een hogere vergoeding op lange termijn geen winnaars oplevert. ‘Uiteindelijk willen werknemers toch het liefst weer aan het werk.’ De AWVN denkt dat de stijging in de oude kantonrechtersformule daarom een ‘tijdelijke opleving' is.

Bron: CNV Dienstenbond, 9-08-2013

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat