Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Zzp’er: opleiding volgen met subsidie

26 april 2012.

Ook zelfstandigen zonder personeel hebben behoefte aan het volgen van een opleiding in het kader van hun beroep. Via een Europese subsidieregeling kunnen zzp’ers een deel van hun opleidingskosten vergoed krijgen. De subsidie beoogt om het voor een grote groep zzp’ers mogelijk te maken om hun kennis op peil houden en zelfs te vergroten.

Waar de opleiding van werknemers vaak betaald wordt uit de opleidingenpot van de werkgever of een opleidingenfonds bij hun cao, staan zzp’ers er vaak alleen voor of, indien er een subsidie mogelijk is, moeten ze hier zelf achteraan. Het vergaren van de nodige informatie over de beschikbare subsidies, kost al de nodige inspanningen.

Om voor zzp’ers die subsidies eenvoudig toegankelijk te maken, is vorig jaar de Stichting Opleiding en Ontwikkeling zzp-ers (OOZZP) opgericht. OOZZP wordt ondersteund door het Platvorm Zelfstandige Ondernemers PZO, FNV Zelfstandigen, Hoofdbedrijfschap Ambachten HbA, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland LTO en diverse opleiders. Via het programma ZZP4Growth (http://www.zzp4growth.nl/oozzp) maakt OOZZP onder meer subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF-subsidies) beschikbaar.

De subsidie is maximaal 40% van de betaalde scholingskosten (factuurkosten exclusief verblijf- en verletkosten en exclusief btw). De uiteindelijke bijdrage wordt achteraf verrekend; u betaalt dus eerst zelf de volledige kosten van de opleiding.

Zzp’ers die voor de subsidie in aanmerking willen komen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook zijn er voorwaarden gesteld aan de te volgen opleiding. De deelnemer moet een zzp’er zijn en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast geldt dat de deelnemer zelf maximaal is opgeleid op mbo-4 niveau. Ook de gewenste opleiding waarvoor men subsidie aanvraagt, is maximaal op mbo-4 niveau. Daarnaast moet de opleiding civiel effect hebben (kwalificerend) en minimaal 8 uur duren. De kosten van de opleiding zijn minimaal € 250,- exclusief btw of hoger (hierbij gaat het om alle kosten exclusief de kosten voor tijdsinspanning en overige kosten zoals eten, drinken of reistijd; loonverlet valt niet onder de subsidieregeling). De opleiding moet zijn gevolgd tussen 1 maart 2011 en 26 augustus 2012. Verder moet de opleiding geregistreerd zijn in het CREBO, algemeen erkend zijn, of erkend worden door het OOZZP. De subsidie kan worden aangevraagd bij het OOZZP totdat het budget is uitgeput. Bron: OOZZP

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat