Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


RDA-regeling start op 1 mei

26 april 2012.

De nieuwe fiscale regeling Research & Development Aftrek (RDA) gaat per 1 mei van start. De regeling stimuleert innovatie en R&D door het Nederlandse bedrijfsleven door een fiscaal voordeel in de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

De RDA is bedoeld om financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. Daar waar ondernemers voor de loonkosten van speur- en ontwikkelingswerk gebruik kunnen maken van de fiscale faciliteiten van de WBSO, kunnen zij voor andere kosten en uitgaven de RDA-regeling toepassen. De RDA-regeling wordt net als de WBSO uitgevoerd door Agentschap NL. De RDA-regeling biedt een fiscaal voordeel, namelijk een aftrekpost voor de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De verrekening van het daadwerkelijke voordeel vindt dus plaats via de aangifte bij de Belastingdienst. De RDA is bestemd voor ondernemers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten en die gebruik gaan maken van de WBSO.

Vanaf 1 mei 2012 kan men de RDA aanvragen. Vanaf eind april is hiervoor via de site van Agentschap NL het digitale aanvraagprogramma beschikbaar. In 2012 bedraagt de Research & Development Aftrek 40% van de goedgekeurde RDA-kosten/uitgaven, of 40% van het forfaitaire bedrag op basis van de goedgekeurde S&O-uren. De ondernemer ontvangt hiervoor van Agentschap NL een RDA-beschikking waarop het RDA-bedrag staat vermeld. Dit bedrag kan men dan als aftrekpost opvoeren in de aangifte winstbelasting (VpB/IB) over 2012. Indien de winst voor belasting ontoereikend is om het RDA-bedrag volledig te verrekenen, leidt het toegekende RDA-bedrag tot een groter verlies in dat kalenderjaar. Door verliesverrekening kan men alsnog het volledige RDA-bedrag verrekenen.

Voor 2012 is een budget van € 250 miljoen uitgetrokken voor de RDA. Dit budget loopt op naar € 500 miljoen in 2014 en daarna. Verspreid over het jaar organiseert Agentschap NL enkele voorlichtingsbijeenkomsten over de WBSO/RDA gericht op ondernemers. Aanmelden kan via de site van Agentschap NL. Bron: Agentschap NL 23-04-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat