Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Hogere loonafspraken in cao’s

6 april 2012.

In de cao’s die in de maart zijn afgesloten is gemiddeld een hogere loonstijging afgesproken dan in de voorgaande maanden. Vakbonden en werkgevers kwamen in maart bij cao-onderhandelingen loonstijgingen overeen van gemiddeld 1,8 procent.

Dat is meer dan in de in de zes voorafgaande onderhandelingsmaanden. Daarmee komt het gemiddelde voor 2012 op 1,6 procent. In maart is ook de eerder geconstateerde achterstand in het sluiten van cao's iets ingelopen. Volgens werkgeversvereniging AWVN is deze ontwikkeling zorgelijk. De opgaande loonlijn strookt niet met de grote economische onzekerheden van dit ogenblik. De werkgeversvereniging noemt de looneis die vanuit de vakbeweging nog telkens op tafel wordt gelegd ver boven wat de markt op dit ogenblik als verantwoord beschouwt.

AWVN bepleit voorzichtigheid bij het maken van afspraken over structurele loonsverhogingen. Alleen als tegenover de loonstijging ook een productiviteitsstijging staat, is het volgens de werkgeversvereniging verantwoord. De werkgeversvereniging adviseert in dat verband om het cao-overleg vooral te gebruiken voor het maken van ‘creatieve’ afspraken om de verdiencapaciteit van de onderneming te vergroten, bijvoorbeeld afspraken over flexibeler werken en om het wegnemen van belemmeringen om langer door te werken - na de pensioengerechtigde leeftijd. In dit verband noemt AWNV de recent afgesproken principeakkoorden voor de cao Grafimedia en de bouw als voorbeeld. Weliswaar werden daar loonstijgingen afgesproken van respectievelijk 2 en 1,75 procent, maar daar staan kostenverlagende en productiviteitsverhogende afspraken tegenover. Bron: AWVN, 5-04-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat