Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Kosten cybercrime grotendeels voor rekening bedrijfsleven

11 april 2012.

Cybercrime kost de Nederlandse samenleving jaarlijks tenminste € 10 miljard, oftewel 1,5 tot 2% van het bbp. Dit blijkt uit verkennend onderzoek door TNO. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de werkelijke kostenpost een factor twee of drie hoger ligt.

Nader onderzoek moet uitwijzen waar de schade precies wordt geleden en hoe de kosten terug zijn te dringen. Van de totale schade komt drie kwart voor rekening van het bedrijfsleven, de overheid draait op voor zo’n 15% en de burger voor 10%. De grootste schadeposten komen ook voor in het bedrijfsleven: inbreuken op intellectuele eigendom zijn goed voor € 3,3 miljard, gevolgd door industriële spionage ter waarde van € 2 miljard. Met € 1,5 miljard komt belasting- en uitkeringsfraude op de derde plaats. Andere vormen van cybercrime die jaarlijks tussen de half en een heel miljard euro kosten zijn bij het bedrijfsleven afpersing, online diefstal van geld en van klantengegevens. Bij de consument gaat het om diefstal van persoonlijke gegevens en om phishing.

Deze vormen van cybercrime leiden vooral bij bedrijven en overheden tot kostenposten als directe schade, schadevergoedingen of boetes en indirecte kosten als imagoschade, maar ook kosten van genomen repressieve en preventieve maatregelen. Inzicht in de daadwerkelijke kosten van cybercrime zou een noodzakelijke aanvulling zijn op onder meer het Cybersecuritybeeld van het Nationaal Cyber Security Centrum, waarin de dreigingen in het ICT-domein worden beschreven. Het is voor overheid en bedrijfsleven van groot belang om meer zicht te krijgen op de gevolgen van cybercrime, zodat gerichter kan worden nagedacht over welke maatregelen tegen cybercrime het meest kosteneffectief zijn. Bron: TNO, 10-04-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat