Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


WBSO effectief; beleidsvoorstellen 2013 naar Kamer

6 april 2012.

Uit een onderzoek naar de de WBSO blijkt dat deze regeling die het speur- en ontwikkelingswerk (S&O) moet bevorderen effectief is.

Naar aanleiding van deze evaluatie zijn beleidsvoorstellen naar de Kamer gestuurd in het Belastingplan 2013 zullen worden verwerkt. In opdracht van het ministerie van Economische zaken Landbouw & Innovatie bureau Panteia/EIM onderzoek gedaan naar de WBSO. Behalve de effecten op de S&O-loonuitgaven, zijn in het onderzoek ook positieve effecten gevonden op bedrijfsprestaties, vestigingsklimaat en de kwaliteit van S&O in Nederland.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de WBSO voor kleinere bedrijven vooral de drempel verlaagt om aan S&O te doen en grotere bedrijven aanzet tot meer S&O. De onderzoekers hebben berekend dat bedrijven niet alleen het ontvangen WBSO-voordeel besteden aan loonuitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) maar daar gemiddeld per ontvangen WBSO-euro zelf nog eens tussen de 55 en 99 eurocent bovenop leggen. Uit het onderzoek blijkt verder dat bedrijven meer S&O uitvoeren na de uitbreiding van de regeling in 2006 (technisch onderzoek) en 2009 (ontwikkeling van nieuwe programmatuur).

De onderzoekers concluderen dat bedrijven die aan S&O doen goed gebruik maken van de WBSO. Ongeveer 85% van de bedrijven met tien of meer werkzame personen die aan speur- en ontwikkelingswerk doen, maakt gebruik van de WBSO. Bij bedrijven tot 10 werkzame personen ligt dit op 42%. Het MKB maakt het meeste gebruik van de WBSO, 96% van het aantal aanvragen en 70% van het budget komt hier terecht. Het kabinet heeft naar aanleiding van de evaluatie beleidsvoorstellen naar de Kamer gestuurd.

De regering wil onder meer de beoogde verlaging van het plafond in de WBSO (nu € 14 miljoen) beperken en vanaf 2013 vaststellen op € 12 miljoen, en de eerste schijf vanaf 2013 verlengen naar ten minste € 150.000. Ter dekking van deze verruimingen zal men een aantal technische aanpassingen doorvoeren. Daarnaast wordt, voor zover dat nodig is om de herschikking budgettair neutraal te houden, het effectieve WBSO-percentage gemaximeerd op 42%. Bron: AgenschapNL 3-04-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat