Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Vakbond wil vakantiedagen zieke werknemers claimen

6 augustus 2012.

FNV Bondgenoten roept werknemers op zich te melden als zij in de afgelopen jaren langer dan een half jaar ziek zijn geweest en daarna zijn ontslagen.

Deze werknemers hebben vaak nog recht op uitbetaling van vakantiedagen bij het beëindigen van het dienstverband. De vakbond gaat voor betrokkenen een claim indienen bij de staat. Eerder dit jaar bepaalde de kantonrechter te Den Haag dat de Europese richtlijn over vakantiedagen bij ziekteverzuim niet goed in de Nederlandse wet is verwerkt. Wie bijvoorbeeld na twee jaar ziekte wordt ontslagen heeft volgens de Europese regels recht op uitbetaling van veertig vakantiedagen die gedurende de twee jaar ziekte zijn opgebouwd.

De richtlijn uit 2006 werd echter pas met ingang van 1 januari 2012 in de Nederlandse wet verwerkt, waardoor zieke werknemers jarenlang alleen maar vakantiedagen over de laatste zes maanden van de ziekteperiode opbouwden. De staat heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de kantonrechter. Daardoor blijft er volgens de vakbond nog lange tijd onduidelijkheid bestaan. Toch roept FNV Bondgenoten mensen die tussen 2006 en 2010 langer dan zes maanden ziek zijn geweest, maar die niet volledig vakantiedagen hebben opgebouwd op contact op te nemen.

De bond wil dan namens de (ex-)werknemer een aansprakelijkstelling sturen naar de staat en de vakantiedagen claimen. Bron: FNV Bondgenoten, 24-07-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat