Uw boekhouding laten doen?

Zorgeloos boekhouden begint hier!


SEPA in aantocht

23 augustus 2012.

Vanaf 1 januari 2014 wordt het overmaken of incasseren van geld van en naar andere Europese landen gemakkelijker. Er komt dan één Europese betaalmarkt, Single Euro Payments Area (SEPA), die barrières en verschillen moet wegnemen.

Minster Verhagen heeft onlangs laten weten dat het met de kosten voor de ondernemers vanwege de invoering van het systeem wel meevalt. Verhagen liet dit weten in reactie op een vraag van Tweede Kamerlid Graus. Begin juni was in de Telegraaf een bericht verschenen dat het nieuwe Europese betaalsysteem ondernemers handen vol geld zou kosten. De heer Graus wilde daarom weten wat de kosten voor ondernemers zouden worden. Volgens Verhagen gaat het voornamelijk om administratieve aanpassingen.

Veel ondernemers moeten hun softwarepakketten aanpassen, een International Bank Account Number (IBAN) vermelden in alle financiële correspondentie, bepaalde bedrijfsprocessen doorlichten en het IBAN van relaties en werknemers opvragen en verwerken in hun administratie. Ook wijzigen de standaarden voor overschrijvingen en incasso’s.

Softwareleveranciers zullen over het algemeen via een update de softwarepakketten SEPA geschikt maken. Ook banken zullen zich inzetten om de overgang voor ondernemers zo soepel mogelijk te laten verlopen en ondernemers desnoods assisteren. De exacte eenmalige kosten voor ondernemers voor het invoeren van het nieuwe betaalsysteem zijn nog niet bekend. Wel is op basis van drie scenario’s berekend dat de invoering van SEPA gunstig is voor de Nederlandse economie.

Voor het MKB kunnen de voordelen, in het gunstigste scenario, oplopen tot € 1.557 per onderneming. De Nederlandse Bank is inmiddels gestart met de campagne ‘Over op IBAN’ om ondernemers bewust te maken van de overstap naar het nieuwe internationale rekening nummer. Ook MKB Nederland en VNO-NCW doen er alles aan om hun leden bewust te maken van de overstap. Ondernemers wordt aangeraden om nu al met de voorbereidingen te beginnen opdat de overgang per 1 januari 2014 soepel kan verlopen. Een stappenplan is te vinden op overopiban.nl. U kunt via ibanservice.nl grote hoeveelheden Nederlandse rekeningnummers overzetten naar IBAN. Hiervoor dient u zich wel te registreren.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat