Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


CPB: zelfstandigenaftrek op de schop?

9 augustus 2012.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft onderzocht of de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek op economische gronden gerechtvaardigd zijn. Zelfstandigen houden van iedere verdiende euro namelijk 15 tot 25 cent meer over dan werknemers.

Uit het onderzoek, onder andere gebaseerd op eerdere rapporten van het IMF en de OESO, blijkt dat de belastingbetaler gemiddeld een hoger tarief betaald om belastingfaciliteiten voor ondernemers te financieren. De vraag is of de belastingbetaler dit terug verdient. De MKB-winstvrijstelling wordt in het rapport gunstig beoordeeld. Door de vrijstelling gaat het marginale belastingtarief voor zelfstandigen omlaag. Een ander effect van de vrijstelling is dat de keuze van de ondernemingsvorm wordt bepaald door economische motieven in plaats van door belastingontwijking. Zelfstandigen worden aangemoedigd om meer fiscale winst te maken.

De zelfstandigenaftrek komt er in het onderzoek minder goed vanaf. Alle zelfstandigen kunnen namelijk van deze faciliteit profiteren, ook als daar economisch geen reden voor is. De suggestie wordt gedaan om van de zelfstandigenaftrek een specifieke aftrek voor bijvoorbeeld langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten, werkzoekende ouderen en laagproductieven te maken. Voor deze groep is zelfstandig ondernemerschap vaak de enige weg naar de arbeidsmarkt. Door deze maatregel zou het verschil tussen het gemiddelde belastingtarief voor zelfstandigen en dat voor werknemers worden verkleind. Ook wordt de keuze voor zelfstandig ondernemerschap dan weer meer gedreven door ondernemingszin en –talent in plaats van door fiscale prikkels. Bron: CPB 08-08-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat