Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


In beroep tegen de discriminerende BOR

28 augustus 2012.

Staatssecretaris Weekers heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van Rechtbank Breda die half juli stelde dat de vrijstelling voor ondernemingsvermogen in de Successiewet discriminerend is.

Gaat de Hoge Raad om, dan zal de Staat naar verwachting € 1 miljard per jaar aan inkomsten mislopen. Uit de beantwoording van Kamervragen van de heer Omtzigt blijkt dat de Belastingdienst het niet met de uitspraak van de rechter eens is. In december 2011 heeft de Hoge Raad in een vergelijkbare zaak al eens beslist in het voordeel van de Belastingdienst.

In die zaak is geoordeeld dat de faciliteit van de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet niet in strijd is met het discriminatieverbod in Europese verdragen zoals werd gesteld in de uitspraak van Rechtbank Breda. Een verkrijger die in aanmerking denkt te komen voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet moet die in zijn aangifte claimen of, als de aanslag nog niet definitief vaststaat, een bezwaarschrift indienen.

Als men een beroep wil doen op de bedrijfsopvolgingsregeling en de aangifte is gedaan maar de aanslag is nog niet opgelegd, dan kan een aanvulling op de aangifte worden gedaan. De staatssecretaris is niet van plan om de uitspraak algemeen verbindend te verklaren. Het arrest van de Hoge Raad van december 2011 is de leidraad bij het regelen van aanslagen schenk- en erfbelasting door de Belastingdienst.

Als men een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling wil doen, moet men dit bij aangifte of in een bezwaarschrift doen. De staatssecretaris beraadt zich momenteel op mogelijkheden om bezwaarschriften op een voor de Belastingdienst en belastingplichtigen zo doelmatig mogelijke wijze te behandelen. Als de Hoge Raad omgaat en de uitspraak van Rechtbank Breda helemaal in stand laat, inclusief het opleggen van conserverende aanslagen voor niet-ondernemingsvermogen, kan dat de Staat zo’n € 1 miljard per jaar kosten. Bron: MvF 22-08-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat