Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Dalend verzuim, werknemers wel langer thuis

15 augustus 2012.

Uit de halfjaarcijfers van 365/ArboNed blijkt dat in de eerste helft van 2012 minder verzuim was, maar de gemiddelde duur van het verzuim was wel langer. Volgens 365/Arboned heeft dit waarschijnlijk te maken met de voortdurende economische zorgen.

Het gemiddelde verzuim in 2011 was 4,5% en is nu – over de eerste helft van 2012 – 4,3%. Ook het gemiddeld aantal keren dat werknemers zich ziekmelden is gedaald van gemiddeld 0,85 verzuimmeldingen per werknemer in 2011 naar gemiddeld 0,79 verzuimmeldingen per werknemer over de eerste helft van 2012. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Verzuim is doorgaans lager als het economisch tegen zit. Volgens de disciplinetheorie is dat het gevolg van het feit dat mensen bij een krappe arbeidsmarkt bang zijn hun werk kwijt te raken. Onder jongere werknemers (jonger dan 25 jaar) komt verzuim met letsels van het bewegingsapparaat het meest voor en duurt gemiddeld 2,5 maand. In de leeftijdscategorie 25-45 jaar zijn psychische klachten de belangrijkste oorzaak van verzuim dat 3-4 maanden duurt.

Bij 45-plussers voert verzuim met fysieke klachten de boventoon; zowel ‘slijtage’ van het bewegingsapparaat als ook hart- & vaatziekten. In de categorie hart- & vaatziekten is een duidelijke toename te zien van de verzuimduur, vooral onder 55-plussers. De gemiddelde verzuimduur door hart- & vaatziekten steeg van 87 dagen in 2006 naar 101 dagen in 2012. In totaal is 27% van de verzuimdagen onder 55-plussers het gevolg van hart- & vaatziekten.

Hiermee staan hart- & vaatziekten op de tweede plaats achter klachten van het bewegingsapparaat die verantwoordelijk zijn voor 42% van de verzuimde dagen. Op de derde plaats komen psychische klachten die 18% van de verzuimdagen onder 55-plussers beslaan. Uit onderzoek van de Arbo-dienstverlener blijkt dat bij alle leeftijden de verzuimduur als gevolg van psychische klachten is toegenomen. De verhoogde druk op het werk als gevolg van de economische onzekerheid, leidt tot een verhoogd risico op psychisch verzuim. Volgens 365/Arboned is het belangrijk bij uitval door psychische klachten binnen acht weken professionele begeleiding te regelen. Uit wetenschappelijk onderzoek van 365/ArboNed is namelijk gebleken dat de kans dat mensen weer aan het werk gaan daarna snel afneemt. Bron: 365/ArboNed, 26-07-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat