Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


1,6% loonstijging voor nieuwe CAO's in juli 2012

6 augustus 2012.

De in juli overeengekomen nieuwe cao’s kennen een loonstijging van 1,6%. Daarmee blijven zij net onder het gemiddelde van geheel 2012: 1,7%. Dit betekent een stabilisatie van de afgesproken loonstijgingen net onder het niveau van de inflatie, maar ondanks de verslechterde economische situatie wel op hetzelfde niveau als in 2011.

Dit constateert werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse overzicht van de ontwikkelingen in het cao-overleg. Uit gegevens van de AWVN blijkt dat in juli slechts 5 nieuwe akkoorden werden gesloten. Historisch gezien is dat niet uitzonderlijk voor het zomerseizoen. In de eerste zeven maanden van 2012 zijn in totaal echter 469 cao’s verlopen, terwijl tot nu toe voor slechts 186 cao’s overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao.

Het inlopen van de achterstand bij het sluiten van cao’s komt dus nog niet op gang. Van alle cao’s die in het 2012-seizoen (gaan) expireren is tot nu toe voor 40% een nieuw akkoord bereikt. Ter vergelijking: een jaar geleden was al voor 50% van de 2011-cao’s een akkoord bereikt. Het feit dat duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol blijft spelen in het cao-seizoen 2012 is volgens de AWVN een lichtpunt in de cao-besprekingen. Dergelijke afspraken komen ondanks de verslechterde economie evenveel voor als in 2011. Het gaat dan om concrete afspraken over scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers, allemaal afspraken die – op termijn – groei van de arbeidsproductiviteit opleveren en het langer doorwerken van werknemers mogelijk maken. In zeven van de tien nieuwe cao´s zijn dergelijke afspraken gemaakt.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat