Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Cliënten AWBZ-zorg kunnen kiezen voor zzp’er

16 augustus 2012.

Vanaf 1 oktober 2012 kunnen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die in de zorgsector werken voor het eerst rechtstreeks een contract afsluiten met een zorgkantoor voor het leveren van thuiszorg in natura per 2013.

De zorgkantoren starten op 1 januari 2013 met een landelijke pilot waarin cliënten, die een beroep doen op AWBZ-zorg in natura, kunnen kiezen voor een zzp’er. Volgens de zorgkantoren is deze flexibilisering van het zorgaanbod een verrijking van de AWBZ-zorg. De landelijke pilot is een vervolg op een succesvolle pilot van de zorgkantoren Coöperatie VGZ. Het ministerie van VWS stelt voor 2013 een budget van 20 miljoen euro beschikbaar aan zorgkantoren om zorg in te kopen bij zzp’ers.

De inkoopprocedure voor zzp’ers vormt een apart traject waarvoor eigen voorwaarden gelden. Door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is een inkoophandreiking Contracteren zzp’ers opgesteld met onder andere het tijdpad van de inkoopprocedure. Ook wordt door ZN, in samenwerking met de ministeries van VWS en Financiën, een landelijk raamovereenkomst opgesteld die de zzp’er en het zorgkantoor met elkaar kunnen sluiten. Deze overeenkomst zal voldoen aan de fiscaal-juridische voorwaarden die de Belastingdienst stelt.

Zzp’ers kunnen zich vanaf 1 oktober 2012 melden bij het zorgkantoor van hun zorgregio voor het afsluiten van een contract. Aan de hand van een stappenplan kan worden bekeken of de zzp’er over alle benodigde certificaten beschikt. Ook kan met het stappenplan een correcte administratie worden gevoerd en kan het contract met het zorgkantoor worden afgesloten. De inkoophandreiking en het stappenplan zijn te vinden op de site van Zorgverzekeraars Nederland, www.zn.nl. Ook de raamovereenkomst zal op korte termijn op de site beschikbaar zijn.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat