Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.
Incassomedewerkers van de Belastingdienst gaan belastingplichtigen bellen die openstaande belastingschulden na een aanmaning en een dwangbevel nog niet betaald hebben. Wordt dan nog niet betaald, dan worden zwaardere middelen ingezet zoals beslaglegging op bankrekeningen of de auto.
Met de nabelactie worden belastingplichtigen benaderd die relatief kleinere openstaande bedragen tot enkele duizenden euro’s hebben openstaan. Mensen die echt zijn vergeten te betalen kunnen alsnog online hun schuld voldoen. Op termijn wil men telefonische toestemming krijgen voor een automatische incasso van de schuld. Hiermee kunnen officiële invorderingstrajecten zoals beslagen op bankrekeningen en in beslag name van auto’s bij stop- en betaalacties worden voorkomen en kunnen deurwaarders gericht worden ingezet voor structurele wanbetalers.
Eerder belde de Belastingdienst bij wijze van steekproef belastingplichtigen. Daarbij is gebleken dat dit een succesvolle methode is omdat 60-70% van de belastingplichtigen de openstaande schuld alsnog snel betaalde. De steekproeven zijn nu omgezet in een pilot, die na de zomer verder wordt uitgebreid. Een vergelijkbare belactie is gevoerd voor het binnenpraten van belastingaangiften. Mensen die regelmatig hun belastingaangifte vergeten in te sturen zijn nagebeld.
Zo’n 100.000 mensen die na meerdere herinneringen geen aangifte deden hebben een ambtshalve aanslag met boete gekregen. Het niet indienen van een aangifte kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Onlangs zijn twee belastingplichtigen door de rechter veroordeeld voor het niet indienen van de aangifte. De fiscus is met vijftig soortgelijke zaken bezig. Bron: MvF 04-06-2012, nieuwsbericht