Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Geen effect deeltijd-WW op bedrijvigheid

11 juni 2012.

Crisismaatregelen als werktijdverkorting en deeltijd-WW hebben geen noemenswaardig effect gehad op behoud van bedrijvigheid en werkgelegenheid. Dit blijkt uit een onderzoek dat minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 11 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van de regeling voor deeltijd-WW maankten tussen december 2008 en juli 2011 ruim 7.000 bedrijven gebruik. In totaal maakten hierdoor ongeveer 78.000 werknemers gebruik van de regeling.

De bijzondere werktijdverkorting werd toegepast bij ruim 900 bedrijven voor 45.000 werknemers. Onderzoeksbureau Ape heeft in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de crisismaatregelen die het kabinet-Balkenende in 2009 trof geëvalueerd. Volgens de onderzoekers zijn er ‘geen robuuste significante effecten’ gevonden van de bijzondere wtv-regeling en de deeltijd-WW op het behoud van werkgelegenheid en op herstel van de omzet. De onderzoekers hebben gekeken naar hoe verschillende bedrijven (deelnemers aan de crisisregelingen en niet-deelnemers) omgingen met de crisis en welke overige maatregelen zij binnen het bedrijf namen.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die aan de regeling deelnamen hetzelfde omgingen met de crisis als niet-deelnemers: ondernemingen sneden amper in hun personeelsbestand om de crisis het hoofd te bieden. De meest genoemde maatregelen die bedrijven namen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen zijn zogenoemde niet-personele maatregelen, zoals het uitstellen van investeringen, het interen op financiële reserves en het snijden in overige kosten. Zo meldt 90% van de deelnemers aan de bijzondere werktijdverkorting investeringen te hebben uitgesteld en te hebben gesneden in overige kosten. Van de controlegroep, bestaande uit bedrijven die niet aan de regeling deelnamen maar wel een sterk omzetverlies hadden geleden, heeft ongeveer 95% dergelijke maatregelen genomen. Waar het de deeltijd-WW betreft hebben deelnemende bedrijven zelfs vaker niet-personele maatregelen ingezet dan niet-deelnemers.

Bedrijven hebben minder vaak Personele maatregelen zoals het niet verlengen van tijdelijke contracten, het niet vervullen van openstaande vacatures, personeel vragen vakantiedagen op te nemen, minder zzp’ers en extern personeel inzetten, werden door bedrijven veel minder ingezet. Ook hier zijn de verschillen tussen deelnemers aan de regelingen en niet-deelnemers niet significant. Een belangrijk argument voor deelname aan de crisismaatregelen was het voorkomen van vertrek van waardevolle werknemers. Volgens de onderzoekers blijkt echter dat ook een substantieel deel van de niet-deelnemende bedrijven overtollig personeel aanhield.

In een kabinetsreactie op het onderzoek schrijft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de evaluatie niet heeft uitgewezen dat de bijzondere wtv-regeling en de deeltijd-WW een significant positieve bijdrage hebben geleverd aan het behouden van extra werkgelegenheid of een sneller herstel van de omzet tijdens de vorige crisis. Het CPB en de OESO hebben eerder geconcludeerd dat de concrete effecten van de deeltijd-WW op het beperken van de werkloosheidsstijging zeer beperkt zijn geweest. Dit alles noopt volgens de minister ‘tot een zorgvuldige afweging voor de eventuele inzet van vergelijkbare maatregelen in toekomstige extreme conjuncturele neergangen.’ Bron: Min SZW 11-06-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat