Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Let op: registratieplicht intermediairs! Pas zo nodig uw kvk-inschrijving aan

6 juni 2012.

De Eerste Kamer heeft op 5 juni ingestemd met de wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Met deze wijziging wordt de registratieplicht voor intermediairs ingevoerd, maar deze wetswijziging (die per 1 juli a.s. in werking zal treden) kan ook consequenties hebben voor andere bedrijven die wel eens personeel uitlenen.

De invoering van een registratieplicht in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs is bedoeld om malafide uitzendbureaus te bestrijden. Uitzendbureaus moeten zich als zodanig hebben laten registreren in het Handelsregister. Het is een aanvulling op het systeem van certificering van de uitzendbranche. Door registratie wordt duidelijk wie de eigenaar is van een uitzendbureau en welke activiteiten worden verricht.

Doet een inlener zaken met een niet-geregistreerd uitzendbureau, dan riskeren beide een boete van € 12.000 per arbeidskracht (met een maximum van € 76.000). Bij herhaling wordt de boete zelfs verdubbeld. De Inspectie SZW zal de registratie controleren. Ter handhaving van de registratieplicht stelt het ministerie van SZW thans beleidsregels op.

Bedrijven die personeel inlenen dienen op het moment van aangaan van de overeenkomst met een uitzendonderneming of detacheerder, te kunnen bewijzen dat deze organisatie als zodanig is geregistreerd in het Handelsregister. Dit betekent een extra administratieve last. Maar ook andere bedrijven dan uitzendbureaus kunnen wel eens ondergeschikt personeel ‘uitlenen’, denk bijvoorbeeld aan aannemers, bouw- en installatiebedrijven, communicatiebureaus, ict-ondernemingen en accountantskantoren die personeel tijdelijk op locatie bij de klant personeel te werk stellen dan wel ter beschikking stellen. Of denk aan detachering van een werknemer bij een ander bedrijf in het kader van re-integratie. Als de beleidsregels gepubliceerd worden, zal duidelijk zijn of in al dit soort situaties de registratieplicht van toepassing is.

Het risico van een boete in dat soort gevallen is overigens te beperken door tijdig de inschrijving bij de Kamer van koophandel aan te passen en daar aan toe te voegen dat een nevengeschikte/ondergeschikte activiteit van uw onderneming is het mogelijk/in voorkomende gevallen ter beschikking stellen van medewerkers.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat